2005 week 48

Veiligheidsgaranties

Het gekissebis in de Nederlandse politiek is weer voorbij. Wiegel zit weer rustig op zijn troon als VVD-partijbaron van het Land van Ooit. Ayaan Hirsi Ali noemt hem alleen nog maar een ere-lid van de VVD, wat goed Nederlands is voor grote lul. Iedereen blij! Er zijn ook veel belangrijkere zaken te doen, want er was een hoge Amerikaanse delegatie op bezoek. Generaals in apenpakkies die zo te zien ook rechtstreeks vanuit een bekend pretpark in Florida Nederland waren ingevlogen om onze Harry Potter in levende lijve te ontmoeten. Welkom in het Openluchtmuseum Nederland!
Amerika moet weer wat van ons en dus wordt er weer stevig gelobbyd. Logisch dat die Amerikanen daar zo veel energie in stoppen, want die domme Hollanders trappen overal in. Wij zijn gewend aan pretparken waar je overal voor moet betalen. Een absurde toegangsprijs, een parkeermunt voor een prijs die voor parkeren in hartje Amsterdam niet zou misstaan en elke snack die je koopt kost minimaal driemaal zoveel als normaal. Elk jaar trappen we daar weer massaal in. En van die domheid maken de Amerikanen handig gebruik.
Wij zijn voor alles te strikken. Zo sponsoren we voor miljoenen een JSF-project. Het peperdure nieuwe speeltje van het Amerikaanse leger, waar wij als inwoners van dit land elk jaar weer juichend onze belasting voor betalen. Van de beloofde tegenorders is nog geen dollarcent deze kant opgekomen, maar dat mag de pret niet drukken. Daarnaast heeft het kabinet zojuist een stuk of dertig kruisraketten besteld. Het is immers alweer bijna Oud en Nieuw en dan geven we massaal miljoenen uit aan zinloos vuurwerk. Die dertig vuurpijlen kunnen er dus makkelijk van af. En verder zijn we de beroerdste niet om de rotzooi, die het Amerikaanse leger in de wereld achterlaat, ook nog even voor ze op te ruimen. We deden dat in Irak en we doen dat nu al een tijdje in Afghanistan.
En voor Afghanistan waren de Amerikanen dus hier. Ze hadden er een topambtenaar van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor gestuurd om ons kabinet er van te overtuigen dat onze troepen een nieuwe missie in Afghanistan moeten uitvoeren. Deze topambtenaar luistert naar de symbolische achternaam Fried. Want de kans dat de Nederlandse aardappeleters als fried potatos in body-bag terugkomen is vrij groot. Niet dat het ons kabinet wat interesseert. Zolang er geen jongens met de achternaam Balkenende, Bot of Kamp in het leger zitten, ligt deze regering daar niet erg wakker van en moet alleen de schijn gewekt worden dat de missie veilig is.
Ons kabinet eiste van de Amerikanen veiligheidsgaranties. Wat zullen die Amerikanen gelachen hebben. Wat een typisch Nederlands polderwoord! “Veiligheidsgaranties”, wil je meedoen met een oorlog van Amerika of niet? “Veiligheidsgaranties, fuck off!” Nou, Daniel Fried had ons rariteitenkabinetje snel overtuigd. Fried zette namelijk de televisie aan en stemde af op de serie “Loïs en Clark”, dat voortborduurt op het heldenprincipe; “hoor ik daar iemand in nood? Daar kom ik al aan om je te redden!” Het loopt natuurlijk altijd goed af. Jan Peter, Ben, en Henk zaten met open mond te kijken. “Watch this” zei Daniel Fried, “When you are in danger, Superman will save your ass!” Ons kabinet was overtuigd.
Onze troepen krijgen veiligheidsgaranties van Amerika! Fried heeft het beloofd: ‘‘De Nederlanders kunnen erop vertrouwen dat ze de militaire steun krijgen die nodig is. De Verenigde Staten hebben Afghanistan niet bevrijd van de Taliban om deze missie of een deel daarvan te zien mislukken.’’ “Net zoals in Irak zeker” had ik gezegd als ik minister was. En wie geeft ons als Nederlands staatsburger een veiligheidsgarantie tegen de terroristische aanslag, waar dit kabinet maar hardnekkig om blijft vragen? Maar Balkenende, Bot en Kamp zijn180 graden gedraaid. Nu alleen Maxime Verhagen nog, maar 180 graden draaien kan Maxime als geen ander, dus dat is geen probleem. De oppositie zal nog wel morren in de Kamer en onze Minister van Buitenlandse Zaken op zijn woorden proberen te vangen. Maar wie deze ongrijpbare diplomaat op zijn woorden wil, pakken vangt over het algemeen alleen maar bot!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.