2005 week 50

Politicus van het jaar

Hoera, we hebben weer een politicus van het jaar. Het Opiniepanel van het programma Twee Vandaag heeft in al haar wijsheid Rita Verdonk hiertoe uitgeroepen. Toegegeven, het is in het huidige politieke landschap een hele klus om nog een politicus van het jaar te vinden. Misschien zouden we die titel beter aan de Belgische minister Van den Bossche kunnen toekennen bij gebrek aan talent in eigen land. Zij weet in ieder geval nog te zeggen waar het op staat: als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent, kom je in Nederland niet in aanmerking voor een ministerspost. Een dergelijk inzicht is het Opiniepanel van Twee Vandaag nog niet gegeven.
Misschien was het wijzer geweest als het Opiniepanel had besloten om uit protest de titel dit jaar helemaal niet toe te kennen. Maar nee hoor, het Opiniepanel heeft toch nog een politiek talentje gevonden. En wel Rita Verdonk!
Rita Verdonk is de titel van politicus van het jaar helemaal waardig. Wat een geweldige politica, met de nadruk op ka! Ze heeft een erelijst waar je u tegen kan zeggen. Zo lichtte ze de Kamer meer dan honderd keer verkeerd in. De Kamer verkeerd inlichten is Haags voor liegen. In een gezond politiek bestel is dat een doodzonde. Een beetje politicus trekt dan zijn conclusies en treedt af. En een beetje volksvertegenwoordiger, die zichzelf en zijn taak serieus neemt, stuurt zo’n minister naar huis. Maar ja, een beetje politicus hebben we niet meer in dit land. Want de beste politicus die wij blijkbaar hebben is Rita Verdonk. En Rita heeft zo haar eigen filosofie. “Je moet niet aftreden, maar optreden. Dat heb ik gedaan.”
Ja, optreden dat kan Rita als geen ander. Honderd keer glashard liegen en een integratie-beleid voeren wat totaal is mislukt. De bedoeling van Rita’s beleid was dat outkomers verplicht moesten integreren. Maar er komen juist steeds minder outkomers naar de integratiecursus. Er heeft in Marokko en Turkije nog niemand gebruik gemaakt van het verplichte inburgeringsexamen dat door Rita is ingevoerd. De peperdure hightech examenkamertjes staan leeg. Maar Rita zal dit zelf niet als falen zien, maar als een succesje. Want er is dus geen Turk of Marokkaan meer die naar Nederland komt! Dat haar integratiebeleid een totaal fiasco is, deert Rita niet. De praktijk is nu eenmaal weerbarstig. Ze zei in het NOS Journaal en ik citeer: “Je kunt niet met een toverstaf zwaaien en deze wijk is er niet meer en er staat een andere wijk, waar andere mensen wonen.” Daar gaf ze de essentie van haar beleid bloot. Het gaat niet om integratie, maar om deportatie. Voor haar is de integratie in problemenwijken pas gelukt als er een andere wijk staat en als er andere mensen wonen! Het gaat haar helemaal niet om de mensen uit de probleemwijken en om de verbetering van hun positie. Ze wil die mensen alleen maar weg hebben. Uit het oog en uit het hart. Ze moeten Verdonk- eremaand.
Wat een politica, wat een fijn warm mens dat beleid voert met compassie! Compassie, niet met de slachtoffers van de Schipholbrand, maar met de bewakers die volgens Rita “adequaat” hadden gehandeld. Een onderzoekscommissie heeft deze week het tegendeel bewezen. Dankzij het adequaat handelen van het personeel was de brandweer pas 14 minuten na de brandmelding ter plaatse. Je moet niet aftreden, maar optreden!
Rita Verdonk schijnt geen voeling te hebben met het feit dat haar beslissingen over mensen gaan. Ze stuurt uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar Congo met papieren waarop bij asielaanvraag een kruisje staat. Dat doet ze af met “administratieve slordigheden”. Daarmee gaat ze voorbij aan het feit dat die “slordigheden” mensen in grote problemen kunnen brengen. Maar dat zal haar verder worst zijn. Die mensen moeten weg. Zo’n kruisje achter je naam is hetzelfde als een jodenster op je jas. De Congolese autoriteiten weten dankzij Rita’s symbolische kruisje precies waar ze de teruggestuurde asielzoekers moeten herhuisvesten: op het kerkhof. Er zijn in de geschiedenis meer politici geweest met als motto: “je moet niet aftreden, maar optreden.” Ook die politici werden door het eigen volk hartstochtelijk toegejuicht, hoezee!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.