2005 week 51

De Kamer regeert!

Duidelijkheid en daadkracht. Weet u nog wel? Het was de verkiezingsleus van Jan Peter Balkenende. Nu zit hij op een persconferentie om een besluit uit te leggen over de uitvoering van een vredesmissie in Afghanistan. Nou ja, een besluit? Het is een voornemen tot een besluit. Een wat? Een voornemen tot een besluit. Begrijpt u wel? Nee! Onze premier zit erbij alsof hij het zelf ook niet begrijpt. Hij heeft een brief gestuurd naar de Kamer om het besluit uit te leggen. Een brief van 29 kantjes! Hoeveel zegt u? 29 kantjes, onze premier houdt van duidelijkheid en daadkracht!
29 A-4tjes heeft onze premier nodig om zijn voornemen tot besluit uit te leggen. Diezelfde premier riep in de verkiezingscampagne dat het regeerakkoord eigenlijk op één A4 zou moeten passen. Het besluit van het kabinet heeft dus de omvang van 29 regeerakkoorden. Dit kabinet is beter in het produceren van oud papier dan in het nemen van besluiten. Wie die 29 kantjes doorleest, komt geen enkel besluit tegen. Er is alleen een voornemen tot besluit. Het kabinet was namelijk niet bij machte om een besluit te nemen. En dit gaat niet over niets. Dit gaat over leven en dood. Het uitvoeren van een vredesmissie die even zo goed een oorlogsmissie zou kunnen zijn. Het gaat om vrede en wederopbouw of om een ordinaire imperialistische oorlog. Kortom, het gaat om principes die om duidelijke en heldere standpunten schreeuwen.
Maar het CDA is weer aan de macht en dat zullen we weten. De tijden van de jaren ’80 herleven. Toen werden we belubberd, nu worden we bebalkt. Een regering hoort te regeren, maar deze regering is daar te schijterig voor en schuift de verantwoordelijkheid door naar de Tweede Kamer. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen” is met stip het zinnetje dat onze premier de laatste jaren vaakst heeft uitgesproken. Nou, neem die verantwoordelijkheid dan ook, sukkel! Maar dit kabinet voelt zich kennelijk zodanig betrokken bij de Afghaan dat ze zelf ook voornamelijk afgaan, met de staart tussen de benen.
De Tweede Kamer is nu aan zet. En ik weet niet of we daar blij mee moeten zijn. De parlementaire pers heeft bij de verkiezing van de politicus van het jaar niet voor niets geen enkel Kamerlid genomineerd. Vijf ministers waren wel genomineerd. De uiteindelijke winnaar van deze titel werd Donner, want hij was een overlever. Alles is relatief. Donner is dus uiteindelijk politicus van het jaar geworden, omdat die 150 Kamerleden nog incompetenter waren door Donner niet naar huis te sturen! En deze 150 klepklunzen moeten met elkaar gaan uitmaken of wij een levensgevaarlijk missie in Afghanistan gaan uitvoeren?
Als je besluiten aan de Kamer overlaat, dan stemmen ze bijvoorbeeld voor een burqa-verbod, een motie Wilders. Want waarom zou je een onderzoek afwachten over de juridische haalbaarheid van zo’n verbod? Stel je voor dat je zorgvuldigheid zou betrachten en respectvol zou omgaan met de godsdienstige gebruiken van de medemens. Onder het mom van vrouwenemancipatie wordt hier door de Kamer een totaal overbodig besluit genomen. Dezelfde Kamer heeft al jaren een partij in hun gelederen, waarbij vrouwen niet eens op de kieslijst mogen staan. Wat een hypocriet zooitje. Ik dacht dat we hier Godverdomme godsdienstvrijheid hadden?!
En verder zou dat burqa-verbod nodig zijn, omdat het een dekmantel zou kunnen zijn voor mogelijke terroristen. U leest een dubbel voorbehoud, maar dat mag de pret niet drukken. Je kan mensen met een burqa niet identificeren. Dus de sjaal wordt in de winter ook verboden, evenals de muts en de capuchon. Van de zomer wordt iedereen met een zonnebril lik-op-stuk beboet. En last but not least worden ook alle geblindeerde auto’s verboden. En laat dat nou net de auto zijn waarin Geert Wilders rondrijdt. Ja Geert, je mag je niet meer verschuilen; anders kunnen we je niet identificeren als we je willen opblazen. Van mij mag de burqa blijven. Al was het alleen maar omdat als ik Kamerlid was of minister, ik van schaamte alleen nog maar in burqa over straat zou durven. En ik ken een aantal Kamerleden en ministers die met een burqa aan, enorm zouden opknappen!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.