2006 week 05

Afgaan

Ken je die grap van de Nederlanders die naar Afghanistan gingen? Ik ook niet. Het is ook geen grap, het is om te huilen. Tranen van het lachen om de kolderieke bokkensprongen van Boris Dittrich, Pechtold en Bakker. Een “derderangs Haagse klucht”, noemde Femke Halsema het. Maar daarmee doet ze Boris toch te kort. Het stuk had in het Circustheater volle zalen kunnen trekken! Joop van den Ende zou er alleen nog een pakkende titel voor moeten verzinnen. Bijvoorbeeld “The Lyer King”, “Mamma Mia”, “Mis, zij goan”, “Jesus Christ Blooperstar” of gewoon “Cabaret”, dat dekt ook heel goed de lading.
Boris Dittrich, ik had zowaar een beetje medelijden met hem. Hoe hij daar stond in de Kamer. Keurig in het pak, maar toch volledig in zijn hemd. Uitgelachen en uitgejouwd, leiderschap met een hele lange ij! De missie naar Afghanistan is nog niet eens vertrokken of het eerste slachtoffer is gevallen. Arme Boris, god hebbe zijn ziel. Zijn politieke carrière is voorbij. Het viel me nog mee dat de Kamervoorzitter na het betoog van Boris niet spontaan verzocht om twee minuten stilte. Zelden liet een politicus zich zo ontzettend in de kaarten kijken. Zelden heb ik zo’n dom betoog in de Kamer gehoord. Boris hoeft geen labtop, floppy of usb-stick te laten slingeren. Hij geeft zijn geheimen zelf wel prijs.
Boris Dittrich, in de wandelgangen wordt hij al een tijdje besmuikt Sores Dittrich genoemd. De kans dat Dittrich na de Kamerverkiezingen in de Kamer terugkeert is nul. Al was het alleen maar om het feit dat dankzij Sores D’66 waarschijnlijk geen enkele zetel meer haalt. Sores dreigde met een kabinetscrisis als een vuil politiek machtspelletje. En de dommerd spelde dat spelletje ook nog even in geuren en kleuren voor de Kamer uit. Sores heeft het politiek inzicht van een lemming. Hij speelde een puur machtspelletje, gokkend op het politiek opportunisme van Wouter Bos. Sores, was blijkbaar door zijn geaardheid, zodanig in de war van het lekkere kontje van zijn PvdA-collega, dat hij dacht dat Wouter net zo’n natte dweil was als hijzelf. Hoe noemde D’66 collega Pechtold dat anderhalve week geleden ook alweer? O ja, “'vieze en vunzige spelletjes”. Niemand wist toen over wie Pechtold het had, maar nu weten we het. Het sloeg op zijn eigen politiek leider!
Sores is een circusartiest op een verkeerd podium. Komt dat zien, komt dat zien. Een volwassen man die door het kattenluikje naar buiten gaat! Hij heeft als politiek leider zijn draai gevonden. Alleen is hij met draaien nooit meer opgehouden. Hij stapt niet uit het kabinet, maar legt zich neer bij de overweldigende Kamermeerderheid, want hij respecteert de democratie. Jammer dat Sores dat niet deed na de uitspraak van de kiezers bij de laatste Kamerverkiezingen. Dat had ons en hemzelf een hoop ellende bespaard. Een argument gebruikt een politicus alleen als het hem uitkomt. “Linksom of rechtsom, de troepen gaan toch wel”, aldus Sores. Dus wat maakt het dan uit? D’66 is geen partij van principes. En dat is een principe bij D’66! Knieën zijn er om te buigen, dus waarom zou D’66 dan zijn poot stijf houden?
Sores benadrukte tot slot dat hij tegen de missie blijft, maar nu ze gaan zal hij als één man achter onze jongens gaan staan. Da’s lekker voor de militairen. Daar zullen ze blij mee zijn. Taliban here we come, want Sores staat achter ons! Wat een debat, wat een armoe. De woordvoerders van de overige partijen trapten de ene open deur na de ander in. “Nooit meer Srebrenica” en “geen incidenten meer als Eric O”. Nee natuurlijk niet. Eric O schoot een Irakees via de grond neer. Dat zal niet meer gebeuren. Ze moeten nu rechtstreeks schieten. En verder eisten veel woordvoerders van het kabinet dat de troepen “goed uitgerust” naar Afghanistan moesten afreizen. Je kan zeggen van dit kabinet wat je wilt, maar Balkenende willigde die eis meteen in. De betrokken militairen zullen ongetwijfeld naar het debat gekeken hebben. En precies om tien voor elf ’s avonds, nam Jan Peter het woord. En hij deed dat zo slaapverwekkend, Wat zullen onze jongens goed uitgerust zijn!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.