2006 week 07

Roos

Kijk daar staat Orchidee voor een microfoon. Orchidee staat graag voor een microfoon. Sterker, Orchidee kan er geen genoeg van krijgen. Niet dat Orchidee iets te melden heeft, maar dat maakt Orchidee niets uit. Orchidee staat er gewoon graag. En als Orchidee zelf niets te zeggen heeft, dan praat Orchidee wel over Roos. U weet wel... Roos die geen standpunten inneemt en met alle winden mee waait. Orchidee houdt niet van verbloemen. Orchidee houdt van Jip en Janneke taal. Want je moet de kiezer aanspreken op zijn eigen niveau. Sesamstraat is al moeilijker dan de zendtijd voor politieke partijen!
Kijk Orchidee daar weer staan te pronken. Wit, witter dan wit en daar is Orchidee trots op. Arrogant staat hij op zijn steel. Orchidee heeft het hoog in zijn bol. Van aardse zaken houdt hij niet. Wie als bloem aan de grond zit heeft een probleem. Wit is de norm bij de Orchideeën. En wie niet wit is, wordt zwart gemaakt. Zijn collega is een tikkeltje zalmkleurig, tja jammer! Verwaand kijkt Orchidee neer op de andere bloemen. De Roos, de Tulp en vooral het Muurbloempje dat in het torentje groeit. Maar de grootste doorn in het oog van de Orchidee is het Afrikaantje.
De Afrikaantjes groeiden normaal aan de overkant van de plas. Maar steeds meer Afrikaantjes duiken op, op de gekste plaatsen. Orchidee wil de Afrikaantjes graag binnen de perken houden. Maar zelfs in zijn eigen bloemenperk staat al zo’n Afrikaantje. Een Afrikaantje dat niet bepaald op haar mondje is gevallen. Sterker, als het Afrikaantje haar mond open doet lijkt het verdacht veel op een Leeuwenbekje! Steeds moet Orchidee het Afrikaantje tot de orde roepen. Het is eigenlijk een Afrikaantje dat haar plaats niet weet. Vroeger stond ze tussen de Rozen. Maar sinds een paar jaar staat ze opeens te floreren in het Orchideeënperk. Iedereen weet dat een Afrikaantje nooit een Orchidee zal worden. Maar toch is dit Afrikaantje gemuteerd tot een Zwarte Orchidee. De Zwarte Orchidee is een zeldzaamheid en kwam tot op heden in Nederland niet voor. Het bloempje heeft in de volksmond de bijnaam “bloeddruppels uit de hemel” en ze maakt die bijnaam helemaal waar!
Ach, Orchidee heeft het er maar moeilijk mee. Wie verdeeld is in eigen kring kan maar beter de aandacht afleiden door andere bloemen zwart te maken. Het is een les die Orchidee duidelijk heeft getrokken uit het verleden. Hij spiegelt zich daarbij graag aan een vermoorde roze bloem die bloeide in de fort-tuin. Die bloem had succes. Het was een bloem op stand, en een bloem die ook graag een orgie dee. Orchidee heeft goed naar die bloem gekeken. Orchidee heeft geleerd dat de aanval de beste verdediging is. Je moet niet van je eigen kracht uitgaan, maar van de zwakte van je tegenstander. Orchidee heeft geleerd dat populisten het goed doen bij de kiezer. En daarom heeft Orchidee een oude populaire Orchidee gevraagd om samen een boeket te vormen.
De Orchidee gaat er prat op dat de Orchidee kiest. Helderheid en een duidelijke kleur, daar staan de Orchideeën voor. Maar ach, de oude Orchidee loopt hem steeds weer voor de voeten. Hij wiegelt heen en weer op de wind. Al een mening over de Cartoons Orchidee? Nee, de Orchideeën zijn nog steeds verdeeld! Zo Orchideeën, al een eenduidige mening over in integratie? Al een eenduidig standpunt over vrijheid om te kwetsen? Wiegel lekker door Orchideeën, dat houdt de Rozen uit de wind!
En trouwens Orchidee, het is tamelijk arrogant om Roos de exorbitante gemeentelijke lasten te verwijten. “Nu weet Roos het niet meer”, sprak de Orchidee. “De gemeentelijke lasten. Wordt het dit jaar weer meer of mag het een keertje wat minder? Kies voor een partij met wel een duidelijk standpunt. Lagere belastingen, ook in uw gemeente.” Wacht even Orchidee, wie heeft de koopkracht van dit volk de afgelopen jaren volledig afgeknepen? Toch niet Roos? Roos zit niet in het Kabinet en Roos zit niet in de Raad. Roos was de vorige gemeenteraadsverkiezingen juist volledig geknakt. Nee Orchidee, daar trappen wij niet in. Demoniseren werkt niet Orchidee. Juist een Orchidee moet toch weten dat je uiteindelijk oogst wat je zaait.


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.