2006 week 09

Taida

Zou Rita nou trots zijn op zichzelf? Al weken krijgt zij een tienermeisje permanent in tranen. Een kind nog, overgeleverd aan de grillen van een minister en van haar ouders. Ouders die besloten met een oprotpremie van 7000 Nederland te verlaten, terwijl zij nog één jaar VWO te gaan had. Wat lijkt er dan logischer dan dat zij uitstel van executie krijgt en gewoon in Nederland haar school mag afmaken? Maar logica bestaat niet in de politiek. Of toch wel: regels zijn regels!
Op haar 12de, de leeftijd van brugpieper, kwam ze uit Kosovo naar Nederland op de vlucht voor bommen en raketten . Niet niks dus. Ze leerde Nederlands en deed het VWO! Wij stoeien al jaren met zogenaamde “allochtone” kinderen die hier trouwens gewoon geboren en getogen zijn. Kinderen met leer- en taalachterstanden die ternauwernood VMBO-rijp zijn. Dan komt er een 12-jarig grietje met een oorlogstrauma uit Kosovo. Ze leert in no-time Nederlands en doet fluitend het VWO! Wat is er mis met ons onderwijssysteem? Blijkbaar weten wij hier kinderen 100% te demotiveren. Als je de hel hebt gezien ben je blij als je in de hemel bent. Als je alleen de hemel hebt gezien, ga je dat blijkbaar als de hel ervaren. Miljoenen worden hier geïnvesteerd in integratie van buitenlanders. Nederlands moeten ze leren. Een opleiding moeten ze hebben. Dan doet een vluchteling dat en wat krijgt ze? Een trap na.
Taida leverde een prestatie waar je respect voor moet hebben. Maar Rita heeft dat niet. Rita heeft alleen respect voor regels. Regels zijn regels. Het gezegde dat de uitzondering de regel bevestigt is aan Rita niet besteed. Nee, de uitzetting bevestigt de regel! Rita is al samen met Maria van de Hoeve bezig om deze zegswijze in de nieuwe Van Dale te laten opnemen, de oude zegswijze moet eruit. Evenals het woordje menselijkheid. Daar heeft Rita ook niks mee. Rita is geen gevoelsmens. Gevoel, daar heb je niets aan. Rita is trouwens ook geen verstandsmens, want dat heeft ze niet. Rita is helemaal geen mens, maar een computer. Regels zijn regels. Als zij naar de huisarts gaat voor een griepprik wordt er hooguit een virusscanner op geïnstalleerd.
Hoe zou Rita zich nou voelen na zo’n besluit? Wat gaat er door haar heen als alle camera’s weg zijn en ze thuis lekker anoniem zit te zijn. Wat denkt Rita nou als ze ’s avonds in haar slaapkamer voor de spiegel staat? “Goed gedaan Rita!” “Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?” “Oh ijskoningin, Taida moet weg, dat is waar, maar uw gezicht is als uw hart: afschuwelijk en naar.” En weer spatte de spiegel in duizend stukjes uiteen, zoals elke avond. Regels zijn regels, wetten zijn wetten en de waarheid is de waarheid.
Het nare met kwesties rond Rita Verdonk is dat zij dan ook voortdurend op televisie is. Zo zat ze weer op vele netten tegelijk iets goed te praten wat niet goed te praten is. Ze leek ook meer op een ouderwetse langspeelplaat die bleef hangen. Regels zijn regels klonk het van journaal tot Nederland Kiest, wat voor die gelegenheid was omgedoopt tot Nederland Vriest. Ik weet niet hoe u het ervaart, maar hoe vaker Rita op tv komt, hoe harder het bij mij thuis begint te sneeuwen. Al was het alleen al omdat ik uit pure wanhoop spontaan de kabel uit mijn televisie trek.
Maar waar voor Taida geen pardon is, staat de deur voor Kalou nog op een kier. Kalou moet dan wel voor 10 mei zijn integratie-examen halen. Dan wil Rita nog wel een uitzondering maken. Kortom, Rita zet een volledig goed Nederlands sprekend, geïntegreerd en geschoold kind uit en een voetballer die in november voor zijn integratie-examen is gezakt, mag in de herkansing? Als Marco van Basten morgen bekend maakt Taida te willen opnemen in zijn selectie is er misschien nog hoop.
Mocht Rita na haar ministerschap nog behoefte hebben aan een tweede carrière, dan is zij echt geknipt voor het onderwijs. Zij kan orde houden, regels zijn regels. En ik zie nu al voor me hoe ze allochtone meisjes die regels overtreden de deur zal wijzen: ER UIT!


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.