2006 week 13

Een overweging

Wordt het Rita of wordt het Marc? Dat is de vraag voor de volledige vaderlandse media. Rita is al nieuws als zij iets overweegt. De beslissing is nog niet eens genomen of madam staat ons alweer op elke voorpagina ijzig en kil aan te staren. Het is met de media precies als met de NS in Zeeland, ze slaan gewoon wat stations over.
De draaiende camera’s houden van Rita. Rita is hot en dat is voor een ijskoningin op zich al een prestatie. Rita is in haar element, want iets wat heet is zet uit, en uitzetten doet Rita graag. Maar wat ze ook doet... Rita is nieuws. De vrouw die liever optreedt in plaats van aftreedt. De vrouw die van “de Kamer verkeerd voorlichten” een leuke hobby heeft gemaakt. De vrouw die haar ministeriele verantwoordelijkheid daarvoor afschuift op een paar armzalige ambtenaren van de IND. De vrouw die deze ambtenaren met onmiddellijk ingang heeft overgeplaatst. Mensen er uit bonjouren is duidelijk één van haar succesgebieden. Deze vrouw houdt van makkelijke slachtoffers. Kortom, het is een vrouw die zich presenteert en gedraagt als de enige echte man in de VVD.
De camera’s zoemen als een bij rond een bloem. Ze heeft weer één van haar mooiste mantelpakjes aan. Rita grossiert in mantelpakjes. Haar gaderobe hangt er vol mee. Maar het meest waardevolle mantelpakje, de mantel der liefde hangt daar niet bij. Die heeft ze lang geleden al meegegeven aan het Leger des Heils.
De camera’s zoemen en Rita Verdonk kondigt een voornemen aan. Een voornemen tot besluit. Daar zijn de ministers van dit kabinet erg goed in. Je neemt geen besluit. Nee, je peilt eerst de stemming met een voornemen tot besluit. Dan peil je hoe je eventuele besluit bij het publiek zal vallen. Lekker veilig, want als het besluit slecht valt, heb je geen enkel probleem. Dan was het maar een voornemen. En als het besluit goed valt, dan val je lekker met het besluit mee. Je neemt je besluit en krijgt twee keer aandacht voor één geld. Tel uit je winst. Het is ook niet voor niets dat deze manier van politiek bedrijven door Hollanders is bedacht!
Rita brengt niet meer dan een overweging. En een overweging is in het land van de dominee’s nog steeds populair. Rita gaat er nog een paar nachtjes over slapen. Het weekend, zo laat Rita ons weten, het weekend is cruciaal. Dan gaat ze nog eens een paar goede gesprekken voeren met vrienden. Jawel, Rita heeft vrienden. Tenminste die suggestie wekt ze. Ik kan het me nauwelijks voorstellen, gezellig een avond keuvelen bij de Verdonkjes thuis. Een borrel er bij, want die heb je dan wel nodig! On the rocks, want waar Rita praat ontstaan die spontaan. Schat, staat de Bokma koud? Daar wel! En dan maar wachten tot het gezellig wordt. Tot het ijs zal breken en dat is in dit geval erg onwaarschijnlijk. Een bezorgde Rita zal argumenten opvoeren als “lieve vrienden, als ik mij kandidaat stel, zal ik jullie nog minder vaak zien”. Waarop de vrienden spontaan zullen reageren: “Rita, dit moet je doen!”
Maar Rita laat haar besluit natuurlijk niet alleen van haar vrienden afhangen. Nee, deze dame gaat niet over een nacht ijs. Waar Rita loopt is het ijs altijd zeer betrouwbaar. Ook haar gezin zal worden gehoord. Fijn voor haar kinderen dat ze dat via de televisie moeten horen. Twee kinderen heeft ze. Taidi dacht een paar weken geleden dat ze het moeilijk had, maar heeft iemand weleens bij het lot van deze kinderen stilgestaan? Hoe het is als kind van Rita Verdonk? Om telkens maar weer op school te moeten uitleggen: “nee, dat is mijn moeder niet.” Wat zouden die kinderen zeggen als Rita met betraande ogen haar bloedjes de onmogelijke overweging voor zal leggen? “Kinders, de laatste echte rechtse hardliner werd als lijsttrekker nog vóór de verkiezingen doodgeschoten.” Het antwoord zal klinken als uit één mond: “Doen mam, altijd doen!”


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.