2006 week 17

Lousewies

Eén ding moet je de kabinetten Balkenende nageven, je blijft wel lachen. Onbedaarlijk lachen. De potsierlijke vertoning van het eerste kabinet Balkenende dat steunde op de LPF leek onovertrefbaar. Maar de D’66 laat het daar niet bij zitten. Jezelf volstrekt belachelijk maken is de meest beoefende sport in Den Haag sinds er een derderangs clown in het torentje zit. D’66 is blijkbaar blij dat ze eindelijk een discipline hebben gevonden waar ze in uitblinken. Harry Wijnschenk, de inmiddels door iedereen vergeten vroegere fractieleider van de LPF, moet met lede ogen toekijken. Zijn positie als onovertroffen politieke paljas is serieus in het geding. Er is een nieuwe ster aan het firmament: Loserwies van der Laan!
Loserwies zou het enorm goed doen als cabaretière, maar helaas heeft ze voor de politiek gekozen. Loserwies is een carrièrebitch. Toen Thom de Graaf als factieleider de handdoek in de ring gooide, deed Loserwies al een verwoede poging om de macht te grijpen, maar ze greep mis. Ze legde het af tegen Boris Dittrich. Boris had talent, veel talent. Boris had slechts drie jaar nodig om zichzelf volstrekt belachelijk te maken. Boris ging en Loserwies greep haar kans. Ze zou wel even bewijzen dat ze het beter kon en inderdaad ze kan het beter. Waar Boris drie jaar voor nodig had, doet Loserwies in drie weken. Iedereen lacht haar uit. Wat een talent is deze kersverse fractieleider van D’66. Hoewel kersvers? Zeg maar gerust kakelvers. Want kakelen kan Loserwies als geen ander, tok, tok, tok!
Loserwies loopt als een kip zonder kop door politiek Den Haag. Ze heeft schoon genoeg van coalitiegenoot CDA. "Het huidige kabinet straalt een bekrompen ouderwetsheid uit" zei ze in het weekblad Nieuwe Revu. Bij de Revu voelde deze cabaretière zich kennelijk op haar gemak, want ze deed er nog een schepje bovenop. Ze snakt ernaar “verlost te worden van christen-democratische dogma's over euthanasie, drugs en het homohuwelijk." Het was een memorabel optreden van deze cabaretière. Een stukje oude revue in de Nieuwe Revu. Een weergaloze remake van het succesnummer van wijlen Cory Vonk: “ik vertolk, ik vertolk de gevoelens van het volk!” Met vlag en wimpel en volledig toeter!
Ja, Loserwies weet wat er leeft onder het volk en ze kan het ook heel goed verwoorden. Nu moet ze er alleen nog maar naar handelen. Als de kleinste coalitiepartij er naar snakt om verlost te worden van dit kabinet, lijkt dat mij in een paar minuten te regelen. Maar Loserwies trekt de stekker nog niet uit dit kabinet. Natuurlijk niet, dat zou zonde zijn. Ze ligt goed op koers, maar ze heeft nog wel een paar weken nodig om kans te maken op de Harry Wijnschenkbokaal 2006. Als ze maar op het juiste moment binnenloopt bij Maxime Verhagen om te melden dat Kereltje Pechtold haar heeft bedreigd met een pistool.
Als Loserwies spreekt, dan spreekt zij met dubbele tong. Nog geen dag later laat ze ons weten tot de verkiezingen in dit kabinet te blijven. CDA, VVD en D’66 hebben nog genoeg te doen. Een schizofreen is nooit alleen en dat is maar goed ook, want de kans dat Loserwies na de verkiezing als éénmansfractie overblijft is vrij groot. Ondertussen heeft Loserwies één droom. En dat is Wouter Bos. "Mijn favoriete kabinet is paars, nieuw paars. Dat is de beste optie. Met de VVD heb je balans - die partij staat garant voor een goed en solide economisch beleid -, terwijl de PvdA zorgt voor de leuke linkse dingen." Maar ze droomt ook van Mark Rutte "Ik ben een fan van Rutte, hij is echt een sociaal-liberaal. Ik heb niets met Verdonk, niets met haar denkbeelden." Van D’66 droomt ze blijkbaar niet en dat is maar goed ook, want dat is your worst nightmare!
Loserwies is goede politica en heeft duidelijk inzicht. De bovenstaande analyse van nieuw paars is feilloos. De PvdA voor de leuke linkse dingen. De VVD voor het solide economische beleid en D’66? Uh... die was Loserwies even vergeten. Logisch, D’66 speelt na de Kamerverkiezingen geen enkele rol. D’66 kan dan met Loserwies van der Laan en Kereltje Pechtold worden bijgezet in het rariteitenkabinet van de Haagse gekkengalerij.


Tim van der Sluijs


Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl. De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.