Acda en De Munnik

Thomas Acda en Paul de Munnik ontmoeten elkaar op de Kleinkunstacademie te Amsterdam. In de kelder van het gebouw aan de Keizersgracht maken ze voor het eerst samen muziek. Het resulteert in een ingewikkeld theaterprogramma getiteld: Waarom Zweeg Sam? Samen maken ze een afstudeerproductie: Spectacle Coup? waarmee ze de Pisuisse-prijs winnen, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent. Hun eerste echte theaterprogramma heet Zwerf’ On en is een mengeling van cabaret en popliedjes. Ze worden muzikaal bijgestaan door David Middelhoff op gitaar en basgitaar. Hun shows blijken succesvol en oogsten lovende kritieken. Eind 1996 nemen ze een album op, waarop gedeeltelijk liedjes uit hun programma. Het album verschijnt in februari en verkoopt redelijk. In augustus wordt het voor de tweede keer uitgebracht, ditmaal aangevuld met een registratie van één van hun optredens.

Acda speelt in de speelfilm All-Stars. De soundtrack van de film is Als Het Vuur Gedoofd Is. Later verschijnt de single Niet Of Nooit Geweest. Het lied is afkomstig van de nieuwe theatershow Life is what happens to you while you’re busy making other plans en groeit uit tot dé zomerhit van 1998. Vanaf dat moment gaat het snel. Hoewel de hit niet op het eerste album staat, behaalt die plaat alsnog de gouden én de platina status. Het debuut staat vier weken op de eerste plaats. Als in september het nieuwe album Naar Huis wordt uitgebracht, is er enkel door de voorbestellingen al goud behaald. Het album zal uiteindelijk dubbel platina behalen. De tweede single Laat Me Slapen wordt in september een behoorlijke hit. Acda & De Munnik ontvangen een Zilveren Harp en een platina plaat voor de single Niet Of Nooit Geweest en ook de Pall Mall Export Prijs. In maart winnen ze Edisons in de categorie Kleinkunst en Popmuziek. In juni 1999, als Acda en De Munnik hun theatertournee voor een aantal maanden onderbreken, gaan ze onder de naam De Poema’s een samenwerkingsverband aan met Van Dik Hout. De Poema’s nemen in drie dagen vier nummers op, genoeg voor de maxi-single Mijn Houten Hart. Voor het album Naar Huis krijgen ze de Edison voor de kleinkunst.

In maart 2002 verschijnt het boek Trilogie met daarin alle teksten, liedjes en bladmuziek. Op 19 maart gaat in Carré te Amsterdam de gelijknamige voorstelling in première. De single Ren Lenny Ren gaat in de ochtend van 3 oktober op zes radiozenders tegelijk in première. De single verschijnt op 21 oktober en maakt deel uit van het album Groeten Uit Maaiveld dat vanaf 18 november in de winkels ligt en op de eerste plaats binnenkomt in de Album Top 100. Het duo verkoopt binnen één week al 40.000 cd’s aan de detailhandel en daarmee bereikt Groeten uit Maaiveld de status van gouden plaat. In januari gaat de theatertournee van start om begin maart te eindigen in Paradiso.

In 2003 krijgen Acda en de Munnik een Gouden Harp uitgereikt. Het duo maakt samen met regisseur Ruut Weissman de rock comedy Ren Lenny Ren! die in november 2004 voor het eerst wordt opgevoerd. Het stuk vertelt het verhaal van een zelfverzonnen rocktalent en wordt samen met tien andere acteurs en musici, waaronder Ross Curry (ex-Spo Dee O Dee), Carice van Houten, Frank Lammers en David Middelhoff, uitgevoerd. Met producer JB Meijers werkt het duo aan het album Liedjes Van Lenny. De twee muzikanten bereiden het programma Op Voorraad III, Jaren Ver Van Hier voor waarmee ze begin 2006 langs een beperkt aantal theater- en popzalen trekken. Ze worden begeleid door David Middelhoff, Dave van Beek, Diederik van Vleuten en JB Meijers. De tour gaat van start in Beverwijk en wordt afgesloten met een concert in Paradiso en een informele Mooie Liedjes voorstelling in Toomler.

Op de intieme cd Nachtmuziek zingt het duo over wat er de laatste jaren in hun levens is gebeurd. De eerste single van het album is Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer. De vaste band van Acda en De Munnik bestaat in deze periode uit bassist David Middelhoff, gitarist/producer JB Meijers en drummer Dave van Beek. Het duo gaat op tournee met hun vijfde theaterprogramma Acda en de Munnik Spelen, in een kleine bezetting met David Middelhoff als extra muzikant. Het album Nachtmuziek vormt de muzikale basis van het cabaretprogramma. In 2010 brengt het duo met David Middelhoff, JB Meijers en Dave van Beek het liedjesprogramma ODE in de theaters. Tijdens deze tournee is het oudere en nieuwe werk van Acda en de Munnik te horen. Het grote succes doet Acda en de Munnik besluiten om voor het seizoen 2010-2011 ODE II op de agenda te zetten.

In het voorjaar van 2012 komt het nieuwe album ‘t Heerst uit. Dit is het achtste album van Acda en de Munnik en is opgenomen in de legendarische Sun Studio in Memphis, waar o.a. Elvis Presley en Johnny Cash hun sporen achterlieten. Naast de nieuwe liedjes, bevat het album een nieuwe versie van de vorig jaar verschenen single Woorden Van Een Ander en als bonustracks de nummer één duetten van Nick en Thomas en Keizer en De Munnik. De eerste single van het album heet Voetstuk Staan en wordt vol lof ontvangen door de fans.’t Heerst is tevens de titel van de vijfde cabaretvoorstelling van Acda en de Munnik die op maandag 26 maart 2012 in première is gegaan in het DeLaMar theater in Amsterdam.

Bijna twintig jaar lang vormden Thomas Acda en Paul de Munnik een van de meest geliefde en succesvolle duo’s uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

In 2015 verzorgden Acda & De Munnik een afscheidstournee, die werd afgesloten met een reeks optredens op een van de mooiste podia van Nederland: theater Carré in Amsterdam. Deze dvd bevat een exclusieve registratie van die allerlaatste concerten, met zowel nieuw werk als de bekende oudere hits. Een must voor de vele liefhebbers van dit unieke duo.

Discografie:

“Trilogie – Geknipt voor TV” (dvd)

1996: “Zwerf’On” (cd)
1997: “Acda de Munnik”
1998: “Niet Of Nooit Geweest” (single)
1998: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans”(cd)
1998: “Laat Me Slapen” (single)
1998: “Naar Huis”(cd)
1999: “Op Voorraad Live” (cd)
1999: “Het Regent Zonnestralen”(single)
1999: “Mijn Houten Hart” (single met Van Dik Hout)
2000: “Hier Zijn” (cd)
2001: “Live met het Metropole orkest” (cd)
2001: “Verkeerd Verbonden” (single)
2001: “Brussel Moeten Heten” (single)
2002: “Ren Lenny Ren” (single)
2002: “Groeten Uit Maaiveld” (cd)
2002: “Trilogie”(cd)
2004: “Liedjes Van Lenny”(cd)
2005: “Adem” (cd)
2006: “Ren Lenny Ren” (dvd)
2007: “Op Weg Naar Huis” (cd)
2007: “Nachtmuziek” (cd)
2007: “Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer” (single)
2009: “Jouw leven lang bij mij” (cd)
2011: “Woorden Van Een Ander”(single)
2012: “ ’t Heerst” (cd)
2012: “Voetstuk Staan” (single)

Bibliografie:

2002: ”Trilogie” (boek)
2007: “Bram Vermeulen: Ik Heb Een Steen Verlegd”(boek)

?





Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.