Een geweldig feest op de vijftigste verjaardag van Cameretten

Cameretten

Finale 50ste Cameretten Festival

Gezien op: 28-11-2015 Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam


Onder leiding van presentator René van Meurs is de aftrap van de vijftigste editie en de finale van Cameretten al een groot succes. Door de oprechte vrolijkheid en de snelheid waarmee Van Meurs zijn intelligente grappen op de zaal loslaat, is de toon gezet. Laat de vijftigste verjaardag van Cameretten 2015 maar beginnen.

Finalist Jasper Smit mag het spits afbijten. Smit maakte elf jaar deel uit van het duo Olaf en Jasper, startte de feestdag ‘Koekjesdag’ en scoorde een zomerhitje met het nummer ‘Meisjes met ijsjes’. Smit zingt in dat kleine halfuurtje acht mooie en joviale liedjes over hele leuke mensen. Over wel verliefd zijn, maar geen vriendin hebben, over homo’s – die zich wel een slag in de rondte neuken - en over buschauffeurs die bij één of ander gezellig clubje horen. Hij laat iemand uit de zaal een rijdende buschauffeur nadoen en houdt zelf ook een geïmproviseerd stuur vast. Ze groeten elkaar door een hand op te steken.
In het liedje ‘Had ik maar een hele dikke vriend’ laat Smit op een cynische en hilarische manier horen dat eenzaamheid iets is wat bij deze tijd hoort. Smit hunkert naar een knuffel en schroomt niet: ‘Wie komt er een knuffel halen?’ Uiteindelijk staat er iemand op om Smit eens even goed te knuffelen. Een euforisch moment wat zorgt voor gejoel in de zaal. Hij maakt zichzelf graag belachelijk, want waarom is hij aan de buitenkant toch altijd een clown? Smit is een muzikaal talent, een oprechte grappenmaker en een echte entertainer.

De tweede finalist Tom Montfrooy is een opkomend comedytalent en dat zie je meteen. Mensen moeten even wennen aan zijn grappige accent, maar wanneer hij eenmaal op gang komt, is er geen houden meer aan. Montfrooy is net twee jaar vrijgezel en hij moet echt weer eens gaan daten. Hij komt erachter dat hij valt in de categorie 40-plussers, mensen met een ‘rugzakje’. ‘En dan niet wat je zegt een licht zakje, nee hele kilo’s!’ Montfrooy grapt graag over het huwelijk en zijn twee dochters – van wie er eentje net uit huis is en kilo’s was meeneemt.
Montfrooy stelt zich kwetsbaar op, ook over het overlijden van zijn vrouw en daar is durf voor nodig. Overdag is hij een huisvrouw die 16 flessen wasverzachter koopt en ‘s middags tijdens de lunch een rosétje en een salade geitenkaas bestelt. Hij grapt over complete gezinnen op crocs en over zijn dochter die vraagt of River mag komen slapen. Montfrooy is eerlijk, emotioneel en heeft een perfecte timing. Hij wint het publiek met gemak voor zich, zonder zichzelf daarin te verliezen.

De derde en laatste finalist is Anne Neuteboom. Ze studeerde in 2013 af aan de Koningstheateracademie en bewijst dat ze thuishoort op het podium. Neuteboom is iemand aan wie je direct al kunt merken dat ze vrijzinnig, extravert en schaamteloos in het leven staat. Met een diepe frustratie over het keurslijf waar ‘millennials’ zich in geperst voelen, laat ze het publiek weten dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om de wereld een beetje mooier te kleuren, zoals Herman van Veen ooit zong. Neutenboom is het vleesmeisje bij de slager in de supermarkt, waar ze iedere dag weer te maken krijgt met de allesbekende generatiekloof. Mensen die enorm langzaam praten, zeiken over dingen in het assortiment die er weer niet zijn – en haar de schuld geven! Ze vraagt zich af waarom iedereen in deze wereld zo onaardig is.
Neuteboom is een kei in grappen maken die gaan over dagelijkse dingen. Over frustraties die niet nodig zijn wanneer iemand zich gewoon normaal gedraagt. Haar voorstelling is herkenbaar, van de schreeuwende buurman op de stoep tot de magere meiden in de supermarkt die geen bakje Ben en Jerry’s naar binnen willen werken omdat er zoveel calorieën inzitten. Als Neuteboom uit haar kleren gaat en schuddend en dansend op het podium haar ‘vetrollen’ laat trillen op een werkelijk hilarische manier, wint ze iedereen voor zich. Neuteboom is een terechte winnares van de bovenste plank en is nergens bang voor. Ze schreeuwt, danst en roept al haar frustraties af op het publiek, zonder zichzelf ook maar een moment voor gek te zetten. Een knaller van een optreden, met alleen maar hoogtepunten. Anne Neuteboom won zowel de jury- als de publieksprijs op de vijftigste editie van Cameretten.

Met een gastoptreden van Guido Weijers – die weer eens heerlijk zichzelf is – en een hilarische act van Marja van Katendrecht is dit Cameretten festival helemaal compleet. Het oudste cabaretfestival vol met verborgen schatten is een must see voor iedereen die van humor en een feestje houdt.
Anne Kleijne
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.