Eerste halve finale Cameretten veelbelovend

Cameretten

Eerste halve finale Cameretten

Gezien op: 23-11-2011 Oude Luxor, Rotterdam


De eerste halve finale Cameretten was veelbelovend. In een redelijk gevuld Oude Luxor Theater in Rotterdam presenteerden Cabaretgroep MES, Patrick Nederkoorn en Janneke de Bijl zich aan de jury en het publiek.

Cabaretgroep MES lijkt op papier een interessante cabaretformatie. Een Turk, een Armeen en een Koerd, dat geeft genoeg spanning en materiaal voor een half uur messcherp cabaret. Helaas maken de drie heren dat verre van waar. De grappen over hun etniciteit blijven hangen in voorspelbaarheid. Het is een aaneenschakeling van lang uitgespeelde scènes waarin de grappen wel erg vaak zwaar seksueel gefrustreerd overkomen. De man-vrouw-verhouding en vooral alle vooroordelen daarover komen vaak aan bod en daarin wordt eigenlijk weinig origineels gemeld. Het acteerwerk is helaas ook niet erg geloofwaardig en de heren lijken vaak hard schreeuwen te verwarren met cabaret.

Het contrast is dan ook groot met de tweede kandidaat Patrick Nederkoorn. Met een aangename rust presenteert hij in een vlot tempo een buitengewoon leuk en onderhoudend half uur. Patrick maakt geëngageerd en maatschappijkritisch cabaret met veel verwijzingen naar de actualiteit. Hij weet dat ook nog eens op een heel persoonlijke manier te doen. De rol van zijn ouders in zijn leven speelt hij prachtig uit met het publiek. Zijn relaas gaat over zijn politieke carrière in de gemeente Bunschoten-Spakenburg, maar de laag onder het verhaal is veel dieper: het maken van een statement zoals de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi in Tunesië tijdens het begin van de Arabische lente. Zijn programma zit knap in elkaar. Patrick is qua vorm geen cabaretvernieuwer, maar daar tegenover stelt hij een zeer sterke inhoud. Af en toe doet hij in maniertjes en grapstructuren denken aan Freek de Jonge, maar dat vergeef je hem graag. Het is intelligent, geëngageerd cabaret zoals dat de afgelopen jaren nauwelijks door de nieuwe generatie wordt gemaakt.

Janneke Bijl mag de eerste avond afsluiten. Janneke komt voort uit de theateropleiding van Selma Suzanna in Amsterdam en dat valt aan de voorstelling af te zien. Janneke beweegt zich op de grens van kleinkunst en cabaret. Ze gebruikt decor en heeft een duidelijk geregisseerde programma-opbouw. Haar programma gaat over haar jeugd en het overlijden van haar vader door een ongeluk en de krampachtige manier waarop derden daarmee omgaan. Het is een mooi, persoonlijk en interessant relaas. Janneke wisselt conference-achtige stukken af met verhalen in de zijvorm die ze, zittend aan de keuken tafel, vertelt. Dat werkt een beetje vervreemdend. En passant zingt ze ook een paar liedjes, waarbij ze zichzelf begeleidt op de accordeon. Het humorgehalte ligt niet al te hoog, maar de grappen die ze maakt zijn raak. Het zijn vaak herkenbare observaties en doorzichten.

Al met al een aardige opening van het Cameretten festival 2011 dat smaakt naar meer. Nog twee avonden te gaan en zaterdag de finale. Voor de halve finales zijn nog kaarten, dus cabaretliefhebbers kom naar Rotterdam, want wat is er leuker dan zelf het nieuwe talent van morgen te ontdekken!
Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.