Belgen geven cabaretles op derde voorronde

Cameretten

3de halve finale Cameretten

Gezien op: 25-11-2011 Oude Luxor, Rotterdam


Ook de derde voorronde van Cameretten in een goed gevuld Oude Luxor was een aardige avond. Dat was vooral te danken aan onze zuiderburen die, bij gebrek aan een kabinet, hun cabaretiers naar Nederland blijven sturen. Ze zijn hier meer dan welkom.

De avond ging van start met Marieke Peper, de tweede vrouwelijke deelnemer aan dit festival. Ze opent met een liedje aan de piano met de boodschap dat je toch vooral jezelf moet zijn. Dat blijkt gaandeweg ook de boodschap van haar hele programma. Marieke bouwt in een traag tempo aan haar verhaal. Ze is in het dagelijks leven stewardess en benadert de zaal in eerste instantie alsof we in haar vliegtuig zitten. Dat vliegtuig komt figuurlijk gezegd echter niet van de grond. Haar grappen blijven hangen op gniffelniveau. Pas in een zeer laat stadium komt Marieke een beetje op stoom als ze een mislukte date met haar buurjongen met een fysiek beeld neerzet. De seks en banaliteiten werken goed bij het publiek, maar uiteindelijk is het toch te mager om echt te overtuigen.

Na Marieke is het de beurt aan het Vlaamse drietal Ongericht Enthousiasme. Binnen drie minuten is de zaal al hilarisch als in een hintsspel een vrij onverkwikkelijke boodschap wordt overgebracht aan één van de jongens. Ook hier doet een beetje seks, wonderen bij het publiek. Er volgen een aantal zeer vermakelijke scènes. De snel gespeelde draaideurscène over een klantenservice en een klant met een klacht is haast briljant al wordt de scène wat lang uitgespeeld. Daarna nemen de heren even rust op het podium en schotelen ze de leukste pauze voor uit de cabarethistorie. Ongericht Enthousiasme maakt volledig waar wat de naam van de groep doet vermoeden. Het is hier en daar nog een beetje rafelig en een goede regisseur zou met een snoeischaar het tempo en de impact van bepaalde scènes tot nog grotere hoogte kunnen brengen. Dat doet echter geen afbreuk aan de flair, het enthousiasme en de af en toe briljante timing van deze Vlamingen. Uiteindelijk wordt de cirkel mooi rond gemaakt door terug te komen op het begin, met een sterke slotgrap.

Leon de Waal mag de halve finales afsluiten. Leon is een aparte. Hij speelt een nogal opgefokte man die voor de rechtbank staat en die is weggezet als ontoerekeningsvatbaar. Aan hem de taak de jury en rechter te overtuigen van zijn verhaal. De vorm werkt een beetje vervreemdend, de grapdichtheid is niet hoog, maar Leon weet de aandacht van het publiek te pakken en vast te houden. Langzaamaan ontvouwt hij het verhaal van een behoorlijk gestoord personage. Als kind werd hij door zijn moeder als meisje gewenst en meegenomen naar Beierse Schlagerfeesten met alle gevolgen vandien. De uitwerking van schlagermuziek op zijn doen en laten is een aardig effect in de voorstelling. Het verhaal van Leon is bizar en een beetje ontoegankelijk. Langzaam ontvouwt hij het waarom van zijn berechting. Het programma zit mooi in elkaar, maar het personage dat hij speelt wekt niet erg veel sympathie en dat werkt de hele voorstelling tegen hem.

Cameretten 2011 schotelde drie erg aardige halve finales voor aan het publiek. In de breedte was het hier en daar niet al te sterk, maar de pieken waren echte hoogtepunten. Uiteindelijk waren er vier kandidaten die meer dan finalewaardig waren. Wat een luxe voor een festival! Er moest dus onherroepelijk bloed vloeien. De jury bestaande uit Nico Baars, Diederik Hummelinck, Ellemijn Veldhuijzen van Zanten, Malinca Verwiel en Rob Wiegman koos uiteindelijk voor Lankmoed, Diederik Smit en Ongericht Enthousiasme. Ik zou persoonlijk de voorkeur hebben gegeven aan Patrick Nederkoorn in plaats van Lankmoed. Wie dit festival uiteindelijk wint is nog geen uitgemaakte zaak. In ieder geval is het publiek de grote winnaar. Cameretten kan zich verheugen op een zeer sterke finale en finalistentournee. Gaat dat zien!
Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.