Camerettenjury kiest logische finale

Cameretten

Derde halve finale

Gezien op: 20-11-2014 Theater Zuidplein, Rotterdam


De derde halve finale van Cameretten leverde qua genres een zeer gevarieerde avond op. Het slotakkoord van deze festivalweek vond plaats in een goed gevuld Theater Zuidplein. Ondanks dat wilde er maar niet echt sfeer in de zaal komen. Dat gold eigenlijk voor alle avonden. Deze editie van Cameretten bewees maar weer eens hoe essentieel een goede presentator is. Iemand die sfeer kan maken en ontspanning brengt. In deze editie maakte de presentator het de kandidaten niet bepaald makkelijker.

Kiki Schippers opende de avond. Kiki is op herhaling. Ze stond in 2013 in de finale van het Leids Cabaret Festival, maar dat leverde haar uiteindelijk geen plekje in een impresariaat op. Als je haar vanavond bezig ziet, is dat eigenlijk onbegrijpelijk. Wat een vakvrouw. Kiki weet waarmee ze bezig is. Ze overtuigt van de eerste tot de laatste minuut. In stijl is ze ten opzichte van haar deelname aan het Leids Cabaret Festival van kleinkunst een flink eind naar cabaret opgeschoven. Haar grootste kracht zijn haar liedjes. Kiki heeft een fenomenaal, feeëriek stemgeluid. Haar teksten zingt ze recht uit het hart en ze komen stuk voor stuk, woord voor woord binnen. Het liedje ” Guus, we zouden trouwen” is van een ongekende schoonheid. Ze weet de zaal als geen ander te ontroeren. Maar daarnaast valt er ook genoeg te lachen. Zoals het lied “Iedereen die krijgt precies wat hij verdient” of het hilarische slotlied over haar ex-vriend. Het verhaal van de voorstelling gaat over een verbroken liefde, niet het origineelste thema, maar ze kleurt het wel origineel in. De metafoorvertelling over een meeliftende krekel op de buitenspiegel van haar auto is prachtig. Kiki is een groot talent en het is te hopen dat de impresariaten dit keer wel wakker zijn.

Na Kiki komt Felix Heezemans. Net als Kiki is Felix ook opgeleid aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Toch zie je dat aan Felix niet af. Zijn spel zit hem deze avond echt in de weg. Felix maakt absurdistisch getint cabaret. Hij begint met het opsommen van een aantal absurde feitjes. Leuke ideetjes en soms briljante vondsten, maar het wil maar geen coherent programma worden. Wanneer hij losgaat over een Nijlpaard op zolder wordt het interessanter. Felix kan knap doorredeneren op totale onzin. Dit kunstje past hij meerdere malen toe in zijn voorstelling. Bijvoorbeeld over de kikkertjes in de snoepwinkel of een baantje als Steward of de uitvinding van de guillotine. Toch willen de grappen maar niet stapelen. Voor absurdistisch cabaret is timing everything. En dat is precies wat er vanavond aan ontbreekt. Dynamisch gebeurt er vrijwel niets en daarmee blijft de voorstelling kabbelen. Pas als hij helemaal losgaat op rucolasla en flink gas geeft gebeurt er iets en krijgt hij de zaal mee. Maar daarna vallen er gaten en gaat de voorstelling uiteindelijk als een nachtkaars uit.

Maarten Westra Hoekzema is de laatste kandidaat die zich aan de jury mag presenteren. Maarten kruipt op het podium in de huid van een enorme eikel en dat gaat gaandeweg tegen hem werken. Hij geeft een workshop over de kunst van het verleiden, een soort cabaret-op-maat programma over het geheim van mannelijk succes. In zijn programma danst Maarten op het slappe koord waar je gemakkelijk van af kan flikkeren. Door zijn iets te zwaar aangezette arrogante eikel attitude jaagt hij binnen no time de meeste vrouwen tegen zich in het harnas. Maar ook de rest van het publiek spaart hij niet. Hij duwt onze neus keihard op onze middelmatigheid en armetierige bestaantjes. Dat maakt wel dat de voorstelling interessant is. Het schuurt en veroorzaakt ongemak. Maar door het tergend trage tempo van zijn spel, dondert de voorstelling gaandeweg in elkaar. En dat is jammer, want de voorstelling zit boordevol slimme grappen. Daarnaast legt hij feilloos een aantal mechanismes bloot. Maar voor alle mannelijke ego-eikels is deze workshop zeker een aanrader. Je steekt er nog wat van op ook.

Cameretten 2014 toonde ons een in niveau redelijk egaal festival. Het had niet een superhoog niveau, maar er waren ook geen echte zeperds. Er is er één die er met kop en schouders bovenuit steek. Kiki Schippers is wat mij betreft de favoriet voor de juryprijs. De jury maakt verder de meest voor de hand liggende keuze: Emiel van der Logt en Oldenosborn mogen samen met Kiki Schippers de finale spelen op zaterdag 29 november. En laat ik nog eens een gokje wagen Maarten Westra Hoekzema zou wel eens de persoonlijkheidsprijs kunnen gaan krijgen.
Tim van der Sluijs
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.