Lenette van Dongen

Na de HAVO volgde Lenette van Dongen een opleiding dansdocente op de Nel Roos dansacademie en in 1980 startte ze een eigen balletschool. Na drie jaar lesgeven deed ze auditie voor de Academie voor Kleinkunst, ze werd aangenomen en verkocht haar school. Na de Academie voor Kleinkunst debuteerde zij in de musical ‘Cabaret’ in de hoofdrol van ‘Sally Bowles’ en vervolgens speelde ze in 1984 in de eerste productie van ‘Jeans’. In 1986 tourde ze met Adèle Bloemendaal in de show ‘Adèle in Casablanca’, waarna ze in 1989 haar eerste cabaretvoorstelling speelde: ‘Pappenheim’ met Peter Lusse en Hans van Gelder. Na de succesvolle musical ‘Tsjechov’ met Boudewijn de Groot kreeg zij een beurs van WVC om in Londen een comedystage te lopen bij Lenn Lowe.

December 1993 was de première van haar eerste solovoorstelling ‘Mag het wat zachter’. Deze show werd unaniem lovend ontvangen door de pers. Voor deze voorstelling ontving zij de Pall Mall export prijs:de prijs voor een veelbelovend talent. Na deze eerste show volgden nog vier shows met haar vaste pianist Martijn Breebaart, te weten ‘Nee, nee en nog eens nee’, ‘Jagadamba’, ‘Een echte Van Dongen’ en ‘Vedette’. Telkens weer was de pers enthousiast. Deze shows zijn ook op televisie uitgezonden. Na ‘Vedette’ speelde zij ‘Rafels’, dit was hoofdzakelijk een muzikale show met een band. Hiervoor, en voor haar overige bijdrage aan de Nederlandse lichte muziek, won zij de prestigieuze ‘Gouden Harp’ van stichting Conamus. Van elke show kwam een cd uit. Alle shows waren onder regie van Ruut Weissman of Pieter Tiddens.

Lenette van Dongen speelde in 2004 één voorstelling per week de hoofdrol in de ABBA-musical Mamma Mia!. Ze was daarmee de alternate van Simone Kleinsma. In 2006 nam Lenette een half jaar vrij en speelde ze (als uitstapje van het cabaret) in 2007 een jaar in de zeer succesvolle musical ‘Doe Maar’ de rol van ‘Flora’. Dat leverde haar een nominatie op bij de Musical Awards voor ‘beste vrouwelijke bijrol’. Eind 2007 maakte ze voor Teleac samen met regisseur Walter Goverde negen ontroerende interviewuitzendingen met en voor mensen met een verstandelijke beperking.

Verder schreef Lenette sinds 2002 elke maand een column voor het blad ‘Opzij’. De eerste columns verschenen in de bundel ‘Lenette’ en in het najaar 2008 is er een tweede bundel verschenen ‘Morgen ga ik weer van hem houden’. In 2007 maakte zij haar zevende solovoorstelling: ‘Nikè, godin van de overwinning’ die genomineerd werd voor de Poelifinario. In 2010 volgde ‘Hoogseizoen’, wederom bejubeld door publiek en pers. In februari 2013 startte Lenette met haar negende soloprogramma ‘Roedel’.

Vanaf november 2012 nam Lenette deel aan het AVRO-programma ‘MAESTRO’ dat zij won. In 2015 bespeelde zij pop Izzy voor het Talpa programma POPster en In maart 2016 vertolkte zij de rol van de Verteller tijdens het EO tv-programma The Passion.

Oktober 2015 startte zij met de try-outs voor haar tiende soloprogramma TEGENWIND waarmee ze tot 13 mei 2017 tourt langs de Nederlandse theaters. In theaterseizoen 2017/2018 zal Lenette mee gaan spelen in de musical ‘VAMOS’, gebaseerd op het populaire tv-programma ‘Ik vertrek’.

Speelt geen voorstelling in seizoen 2020/2021.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.