Lebbis

Geboren 12 november 1958. Lagere school in een ruk volbracht, middelbare school idem dito. Daarna een acht jaar durende fun-student aan de Economische Faculteit van de VU te Amsterdam. Met de doctoraal titel op zak anderhalf jaar van mijn leven weggegooid in militaire dienst. Voor het land. Voor jullie.

lk heb daar nooit enige dankbaarheid voor ondervonden. Integendeel, ik kwam niet aan de slag. Een econoom van 27 is te oud. Dus werd ik automatiseringsdeskundige. In drie jaar opgeklommen tot systeemontwerper, dit voor de kenners.

In mei 1989 kwam de grote ommekeer. Samen met Dolf Jansen won ik als duo Lebbis en Jansen het Leids Cabaret Festival. De deuren van de cabarethemel gingen open. We hoefden het alleen nog waar te maken. Dat hebben we gedaan. Dolf heb ik ontmoet tijdens het lopen van de krantenwijk. Hij deed de even kant van de straat, ik de oneven. Die zijn in Amsterdam altijd korter.

Onder regie van Koos Terpstra werd intussen gewerkt aan het duo, zodat de vrijblijvendheid van de actuele grap plaatsmaakte voor engagement en persoonlijke betrokkenheid bij keuze van de onderwerpen.

De vorm van hun theater leunt tegen die van de stand-up comedy, maar door de toegenomen diepgang is het de meest actuele versie van het traditionele Nederlandse cabaret.

Sinds 1993 lid van de comedytrain, nadat ik Raoul Heertje heb gepijpt.
-Nooit spijt van gehad.

Lebbis is de helft van het voormalige duo Lebbis en Jansen. Samen met Dolf Jansen maakte hij diverse theaterprogramma’s, waaronder veel oudejaarsconferences, en televisieprogramma’s.

In het verleden was Lebbis redactielid bij televisieprogramma Dit was het nieuws en vier jaar voor de cabarettafel, Deze week…, onderdeel van het programma Kopspijkers. Sinds 1993 treedt hij ook op als stand-upper voor Comedytrain in Toomler. In het voorjaar van 2002 heeft hij, in samenwerking met Koos Terpstra en het Noord Nederlands Toneel, in de productie Lenny gespeeld, gebaseerd op het leven van de Amerikaanse zeer controversiële comedian Lenny Bruce.

Lebbis bracht in 2003 zijn boekje: Het groot Lebbis Citaten Boek uit, dit populaire boekje bevat allerlei door hem geschreven columns van de afgelopen jaren. Verder maakte hij samen met Peter Heerschop (cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam) het televisie programma 127 wensen. Hiervoor reisde hij naar Spanje om meervallen te vangen en stond hij alleen op de top van de Kilimanjaro in Zuid Afrika! In 2004 heeft Lebbis het boek W2P uitgebracht.

De vorm van zijn theatervoorstellingen leunt tegen die van de stand up comedy, maar door de toegenomen diepgang is het de meest actuele versie van het traditionele Nederlandse cabaret. Als solist heeft Lebbis furore gemaakt met zijn programma’s Kingsize, Zwart, Vuur, Het Kwaad, Hoe laat begint het Schieten? en BRANDING.

Voor zijn laatste programma BRANDING wint hij in 2011 de Poelifinario. Volgens de jury won Lebbis de prijs omdat hij niet schroomt om levenslessen te geven.

Hans Sibbel maakte met Dolf Jansen de tv-programma’s “Jansen slaat door” en “De trots van Nederland” en is medewerker van het TROS tv-programma “Dit was het nieuws”. Daarbij heeft hij vier jaar als schrijver en uitvoerder voor “Kopspijkers” gewerkt. Hans werkt voor de Comedytrain in Toomler’s Comedyclub. In het voorjaar van 2002 speelde hij, in samenwerking met Koos Terpstra en het NNT, in de productie “Lenny”, gebaseerd op het leven van Lenny Bruce. In juni 2003 nam Lebbis samen met Peter Heerschop en Waardenberg & de Jong reisprogramma “127 wensen” op voor Net 5. Hiervoor reisde hij naar Spanje om meervallen te vangen en stond hij alleen op de top van de Kilimanjaro in Zuid Afrika!In 2004 heeft Lebbis het boek ‘W2P’ uitgebracht. Vanaf september 2005 is Lebbis samen met Peter Heerschop en Viggo Waas te zien in “De vrienden van Van Swieten”.

Speelde met Jeroen Smit een voorstelling in seizoen 2017-2018.

Bibliografie:

2002: “De puinhopen van professor Pim Fortuyn (samen met Viggo Waas, Peter Heerschop, beide uit cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam) ”
2003: “Het groot Lebbis Citaten Boek ”
2004:”W2P”

Discografie:

2005: “Zwart en Vuur op één DVD”(DVD)

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.