Herman Finkers

Herman Finkers wordt op 9 december 1954 in Almelo geboren. Deze klap is hij nooit meer te boven gekomen. In Almelo volgt hij de lagere school en de HBS. Later behaalt hij het kandidaatsexamen psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en doorloopt hij de Sociale Academie in Hengelo. Vanaf 1979, als hij bij Cameretten de 2e prijs, de Publieksprijs én de Persoonlijkheidsprijs wint is Herman fulltime bezig met het maken van theaterprogramma’s.

Samen met John Croezen maakte hij het boek “Kroamschudd'n in Mariaparochie”. Dat werd ook bewerkt tot tekenfilm. Later volgde “Macbeth” als boek en film. Verder werkte hij mee aan de televisiefilm “Het Verhaal van Kees”, gebaseerd op twee boeken van Willem Wilmink, bracht hij samen met het Valerius Ensemble uit Enschede een eigen versie van “Carnival des Animeaux” van Saint Saëns uit en componeerde hij de Sint Jorismis, een Latijnse mis voor koor en orkest.

Over Herman zegt men:
Herman Finkers is de enige cabaretier die nog nooit is betrapt op een serieuze opmerking in zijn programma’s. Hij heeft niets te melden en dat doet hij fantastisch.

Tot aan de herfst van 2005 is Herman erg druk geweest met zijn medewerking aan de serie: “Van Jonge Leu en Oale Groond”. Herman heeft het script bewerkt, en de eindredactie van de Twentse dialogen verzorgd, de uitspraak van het Twentse dialect bewaakt, en een rol gespeeld in de serie.

Na een podiumstilte van zeven jaar kwam Herman Finkers met een nieuwe avondvullende voorstelling: “Na de Pauze”. Hierna verscheen de dvd van “Na de Pauze”. Naast de volledige theaterregistratie bevat deze uitgave een tweede dvd met extra’s, waaronder tv-interviews voor de KRO en de IKON. Er is ook een cd en een boek “Na de Pauze”verschenen.

‘Al sta je in Carré, en kom je op tv, al win je in je leven een Elfstedentocht of twee, je bent pas werkelijk en wereldwijd beroemd, als men een fuchsia naar jou vernoemt.’ – Herman Finkers, uit: de Theatermonoloog van Na De Pauze

‘Natuurlijk is het onzin te beweren dat iemand die katholiek is per definitie goed bij zijn hoofd is, integendeel zelfs. Iemand die katholiek is, is zeer hoogstwaarschijnlijk niet goed bij zijn hoofd. Laten we wel wezen. Maar iemand die niet- katholiek is, is in ieder geval niet goed bij zijn hoofd. Het katholicisme geeft nog een klein sprankje hoop. Het enige en hoogst haalbare wat een mens in zijn leven mag verwachten.’ – Uit: Als niets meer zijn zal, essay over Gerard Reve.

Herman Finkers verzorgde de Oudejaarsconference 2015 op televisie.




Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.