Huijbregts ontroert, vermaakt en verbindt

Marc-Marie Huijbregts

FLORISSANT

Gezien op: 12-04-2014 Stadsschouwburg Utrecht


In ‘FLORISSANT’ geeft Marc-Marie Huijbregts aan dat het leven volgens hem draait om écht contact maken. En dat is precies waar hij een kei in is. Van de allereerste tot en met de laatste minuut heeft hij het publiek in zijn macht en is het alsof hij midden in de zaal staat en niet hoog op een podium. Ontspannen vertelt hij verhalen over zijn familie en jeugd, zijn werk en het leven in het algemeen. Om zich af en toe kwetsbaar terug te trekken in zijn schulp en ons via een spannend kiertje toe te laten.

Huijbregts komt over als een olijke man die altijd wel een grap paraat heeft. Maar op het ‘tweede scherm’ gaat een heel andere, donkere wereld schuil. Laagje voor laagje geeft hij steeds meer prijs van wie hij is en hoe hij zo geworden is. Door middel van verhalen maakt Huijbregts zonder te oordelen duidelijk dat de band met zijn vader gecompliceerd was. Hij schetst een levendig beeld van het kleine jongetje dat niets begrijpt van de onhandige manier waarop zijn vader hem terechtwijst.

En van de vrolijke spring-in-het-veld verandert Huijbregts opeens in een breekbaar vogeltje als hij zich in de ziel laat kijken en zijn grootste angst omschrijft: alleen achterblijven. Zijn stem trilt, evenals de lucht. Deze zindering wordt veroorzaakt door zijn persoonlijke kwetsbaarheid en zeker ook door zijn intense vertolking van ‘Laat me niet alleen’, maar misschien nog wel meer door het universele gevoel dat hij hiermee weet op te roepen. Even is iedereen in de afgeladen zaal moederziel alleen.

Maar over het algemeen is Huijbregts wel degelijk een innemende grappenmaker en heeft zijn programma een luchtige toon. Met verwondering en soms verontwaardiging beschouwt Huijbregts de wereld om hem heen. Hij vertelt over onbedoeld assertief zijn en demonstreert zijn mate van sportiviteit door te beschrijven wat hij zou doen als hij twee tennissets achter zou staan. En windt zich op over mensen die zich gedragen als de hoofdrolspeler in hun eigen film waarbij anderen slechts als figuranten fungeren.

Hoewel Huijbegts behoorlijk persoonlijk wordt en een breed spectrum van emoties laat zien, wordt het nergens sentimenteel. Zonder enige moeite verleidt hij toeschouwers veelvuldig om ook een stukje van hun persoonlijke leven te delen. En in de gemoedelijke sfeer die hij creëert lijkt openheid niet meer dan vanzelfsprekend. Een avondje in het gezelschap van Huijbregts is heilzaam en een waar genot. Aan het eind van de avond gun je die man niet alleen een groot applaus, maar ook een dikke knuffel.
Lieke van den Brink
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.