Culture Comedy Award

Periode
– september t/m november

Opzet

Prijzen

Beschrijving
Begin jaren negentig werd stand-up comedy voorzichtig in Nederland geïntroduceerd. Nu, bijna 20 jaar later, is stand-up niet meer weg te denken uit de programmering van theaters, clubs, kroegen en festivals. De discipline heeft naast het cabaret een vaste plek veroverd. Logisch dat deze amusementsvorm om een bevestiging voor haar beoefenaars vraagt. De “Culture Comedy Award” geeft die erkenning.

Inmiddels is de Culture Comedy Award uitgegroeid tot de enige, serieuze stand-up comedy prijs comedytalent te organiseren. Een festival waar nieuw talent de kans krijgt om zich te ontwikkelen en door te breken in het professionele comedycircuit. Het festival is tegelijkertijd een soort keurmerk, de finalistentour geeft aan wat het niveau van de nieuwe van Nederland én België. Nieuwe talenten melden zich elk jaar aan om mee te strijden om de felbegeerde titel. Er zijn vele cabaretfestivals die cabaretiers de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen en voor sommige finalisten een opstap naar een professionele carrière betekenen. Voor stand-up comedy waren dergelijke festivals er in 2000 nog niet. Na in die periode al jarenlang stand-up comedy te promoten ontstond het idee om een festival voor nieuw stand-up generatie comedians is. Talenten die aan vorige edities meededen zijn inmiddels verbonden aan diverse impresario en doorgegroeid naar en hoger niveau.

De Culture Comedy Award is niet alleen de bevestiging dat stand-up comedy een gevestigde kunstvorm in de kleinkunst is, maar biedt op de eerste plaats een plek aan nieuw talent om zich te ontwikkelen. Opleiding en begeleiding zijn daarbij de belangrijkste waarden. Door de talenten veel te laten spelen en workshops en persoonlijke begeleiding te geven wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin ze zich op een professionele wijze kunnen ontwikkelen. Naast belangrijke waarden als ‘opleiding en begeleiding’ blijkt er bij theaters, media en in de stand-up wereld een sterke behoefte te zijn aan een ‘kwaliteitskeurmerk’. De Culture Comedy Award wil in deze behoefte voorzien. Tijdens dit festival wordt, door kenners, het genre onder de loep genomen. Wat is stand-up eigenlijk, zijn er binnen stand-up verschillende stijlen en technieken te onderscheiden en op welk niveau staat de stand-up in Nederland en België? Door deze discussie aan te wakkeren draagt de stichting bij aan een verdere waardering en erkenning van stand-up, want dat stand-up inmiddels een aparte plaats verdient binnen de podiumkunst is inmiddels wel bewezen.

Het Culture Comedy Award wordt georganiseerd door:
Culture Comedy Award
Tel.: 06-81194149
E-mail: info@comedyaward.nl

Meer informatie vind je op de website van Culture Comedy Award

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.