Leids Cabaret Festival

Periode
– audities vanaf half januari
– festival in de tweede week van februari

Opzet
– auditie
– workshop
– voorronde (acht kandidaten) in de Leidse Schouwburg
– halve finale (vijf kandidaten) in de Leidse Schouwburg
– finale (drie kandidaten) in de Leidse Schouwburg

Prijzen
– juryprijs
– publieksprijs
– soms een persoonlijkheidsprijs

Beschrijving
Het Leids Cabaret Festival is één van de belangrijkste cabaretfestivals. Het festival wordt gehouden in de tweede week van februari. Het Leids Cabaret Festival is een goede springplank voor cabarettalent. Het winnen van de jury- of publieksprijs kan een flinke impuls aan je carrière geven. Mensen als Lebbis & Jansen, Jack Spijkerman, Kees Torn, André Manuel, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali, Sara Kroos en Javier Guzman begonnen er hun carrière.

Kandidaten die aan het festival mee willen doen worden uitgenodigd voor een auditie van ongeveer 15 minuten in sociëteit De Burcht in Leiden. De organisatoren van het festival maken na de audities een selectie voor het uiteindelijke festival in de Leidse Schouwburg. De geselecteerde kandidaten krijgen begeleiding in de vorm van workshops om zich op hun optreden in de Leidse Schouwburg voor te bereiden.
De geselecteerde groepen en solisten treden, verdeeld over twee voorrondes, op in de Leidse Schouwburg. Er zijn acht tot tien kandidaten. Elk optreden mag niet langer dan 25 minuten duren. De optredens worden beoordeeld door een vakjury die meestal bestaat uit vijf personen. Vaak zijn dat een schouwburgdirecteur, een recensent, een cabaretier, een regisseur en een cabaretkenner. De jury wisselt jaarlijks van samenstelling. Na de voorronde mag de helft van de kandidaten naar de halve finale. Afhankelijk van het niveau van de deelnemers zijn dat meestal vijf groepen of solisten. Na de halve finale volgt de finale. Meestal zijn dan nog twee of drie kandidaten in de race.
Bij het festival worden twee prijzen uitgereikt. Een juryprijs en een publieksprijs. Soms wordt er ook een persoonlijkheidsprijs uitgereikt. Na afloop van het festival is er voor de finalisten nog een tourneetje door het land gepland.

Het Leids Cabaret Festival wordt georganiseerd door:
Bunker Theaterzaken
Leids Cabaret Festival
Ottho Heldringstraat 3 (unit 1.02)
1066 AZ  AMSTERDAM
Tel.: 020-4899899
E-mail: lcf@bunkertheaterzaken.nl

Meer informatie vind je op de website van Leids Cabaret Festival

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.