Amsterdams Kleinkunst Festival

Periode
– auditie en selectie van september t/m januari
– try-outtournee van januari t/m maart
– festival eind maart

Opzet
– audities
– selectieronde in Utrecht
– selectieronde op Texel
– try-outtournee (8 tot 10 kandidaten) langs ongeveer 20 theaters
– halve finale (8 tot 10 kandidaten) in Theater Bellevue te Amsterdam
– finale (2 of 3 kandidaten) in het Nieuwe De la Martheater te Amsterdam
– speelweek in Theater Bellevue voor de finalisten

Prijzen
– juryprijs (Wim Sonneveldprijs)
– publieksprijs

Beschrijving
Onder de noemer Amsterdams Kleinkunst Festival vinden tal van voorstellingen plaats rondom kleinkunst en cabaret. Een onderdeel van het festival is het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Maar eigenlijk noemt iedereen dit Concours gewoon het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Het Concours om de Wim Sonneveldprijs beslaat een langere periode dan Cameretten of het Leids Cabaret Festival. De kandidaten zijn er vanaf september t/m eind maart mee bezig. Eerst vinden er audities van 10 minuten plaats, gevolgd door openbare selectievoorstellingen in Utrecht, waar elke kandidaat 20 minuten mag spelen. Een selectiecommissie maakt de eerste schifting voor de selectieronde op het eiland Texel halverwege januari. Elke kandidaat speelt daar 25 minuten. Een selectiecommissie met cabaretkenners bekijkt daar welke kandidaten mogen deelnemen aan de try-outtournee. Met deze try-outtournee onderscheidt het Concours om de Wim Sonneveldprijs zich van Cameretten en het Leids Cabaret Festival. De kandidaten kunnen gedurende twee maanden een programma van een half uur try-outen in ongeveer twintig kleine theaters. Daarnaast wordt professionele begeleiding aangeboden. Er worden meestal acht tot tien kandidaten voor deze tournee geselecteerd. Na de try-outtournee vinden eind maart de halve finales plaats in Theater Bellevue in Amsterdam. De halve finale is verdeeld over vier avonden. Per avond treden steeds maximaal vijf kandidaten op. De eerste twee avonden vinden plaats zonder jury. Bij de twee laatste avonden kijkt de jury mee. Afhankelijk van de kwaliteit van het gebodene selecteert de jury twee of drie kandidaten die door mogen naar de finale in het Nieuwe de la Mar Theater. Voor de finalisten is er nog een naspeelweek in Theater Bellevue in Amsterdam.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt georganiseerd door:
Amsterdams Kleinkunst Festival
Postbus 59173
1051 CJ  Amsterdam
Tel.: 020 4289690
E-mail: info@amsterdams-kleinkunst-festival.nl

Meer informatie vind je op de website van Amsterdams Kleinkunst Festival

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.