Veldhuis & Kemper

Veldhuis & Kemper bestaat uit Remco Veldhuis en Richard Kemper. Beiden afkomstig uit een andere discipline (respectievelijk tv- en reclamewereld), ontdekten ze in 1999 als duo het theater om die niet meer te verlaten.

In 1997 werden Remco en Richard aan elkaar voorgesteld door een wederzijdse vriend die het afzonderlijke gezeur van beiden “om eens een cabaretvoorstelling te maken” meer dan zat was. Na talloze kroegsessies schraapten Remco en Richard in 1999 al hun (over)moed bij elkaar en boekten de kleine zaal van het Concertgebouw in Haarlem. Zes weken later gaven ze daar voor vrienden en bekenden hun eerste voorstelling ‘Los Zand’. Dan nog overigens in de veronderstelling om dat één keer te doen. Een toevallig aanwezige cabaretkenner, Jan J. Pieterse, spoorde het duo echter aan om zich in te schrijven voor een festival en in hetzelfde jaar werd Veldhuis & Kemper 2e op Cameretten, na Marc-Marie Huijbregts. Vanaf dat moment was het Veldhuis & Kemper serieus om een toekomst in het theater op te bouwen.

In 2002 ging Veldhuis & Kemper in première met hun eerste avondvullende cabaretprogramma ‘Half zo Echt’. Het programma kreeg goede recensies en de bezoekersaantallen namen gestaag toe. Finalenummer van dit programma vormde het lied ‘Ik Wou Dat Ik Jou Was’. In 2003 zat een directeur van platenmaatschappij EMI in een schouwburg en hij was zo enthousiast over dit nummer dat hij voorstelde om deze uit te brengen op single. ‘Ik Wou Dat Ik Jou Was’ bereikte de nummer 2 positie in alle charts, stond hierin maandenlang bovenaan, werd in 2003 het meest gedraaide Nederlandstalige nummer op de radio en verkozen tot 4e ‘Beste Nederlandstalig nummer aller Tijden’ (verkiezing Telegraaf /Sky Radio). Veldhuis & Kemper brachten in juni 2003 hun debuutalbum ‘Half zo Echt’ uit met 11 andere liedjes. Dit album werd Goud en kreeg een Edison Music Award in categorie ‘Beste Kleinkunst/Luisterlied’. Van het album ‘Half zo Echt’ verschenen nog 2 hitsingles (Bijzonder en Te Blond).

Eind 2003 bracht Veldhuis & Kemper hun tweede avondvullende cabaretprogramma ‘De Geur Van’. Ook dit programma werd op de Volkskrant na zeer goed ontvangen door de pers. Ondertussen werkte Veldhuis & Kemper gestaag door aan liedjes voor hun tweede album ‘Als het gaat Waaien’. Oktober 2004 verscheen dit album met 13 Nederlandstalige nummers. Titelnummer van dit album is ‘Kaartenhuis/Als het gaat Waaien’. Ook deze single behaalde een notering in de MegaTop50.

Hoewel de wortels van Veldhuis & Kemper liggen in het theater en dan met name in de combinatie van cabaret en muziek, geven de albums aanleiding om ook op te treden als puur muzikale act. Zo stond het duo in 2004 onder andere zes keer in het voorprogramma van Marco Borsato in een uitverkochte Kuip en trad het reeds diverse keren op als onderdeel van een groter programma in Ahoy’. In 2003 werd Veldhuis & Kemper zelfs genomineerd als ‘Beste Popgroep Nationaal’ bij de TMF Awards, volgens het duo zelf overigens hun beste grap tot dan toe.

Naar aanleiding van de muzikale ambitie formeerde Veldhuis & Kemper in 2003 hun inmiddels vaste begeleidingsband bestaande uit Dennis Wind (gitaar), Arto Boyadzjan (gitaar), Bart Wagemakers (drums), Jaco van der Steen (Bas) en Ruben van Mastrigt (toetsen). Het plezier en de muzikale bevrediging van het spelen met hun eigen band deden Veldhuis & Kemper besluiten om in 2004 de 2 werelden cabaret en muziek bij elkaar te brengen in hun derde programma, het cabaretconcert ‘Hitsig!’.

Hoewel dit cabaretconcert aanvankelijk bedoeld was als een ‘tussendoor-experiment’, mocht het zich in 2004 reeds drie maanden verheugen in uitverkochte schouwburgen door heel Nederland. De theatertour van dit programma wordt in december 2005 afgesloten met het debuut van Veldhuis & Kemper in Koninklijk Theater Carré waar ze 2 avonden voor een uitverkocht huis mogen spelen.

In september 2006 verschijnt het derde album ‘Wat heb je nodig’, wederom onder de EMI Records-vlag, maar ditmaal opgenomen met de vaste V&K band. ‘Wat heb je nodig’ wordt ‘Radio 2 CD’ en komt op 27 binnen in de Album Top 100. De eerste single ‘Wacht’ behaalt de 29e positie in de single top 100.

In november 2006 gaat het vierde programma van Veldhuis & Kemper in première: ‘Tijd heelt alle zonden’. Volgens het Algemeen Dagblad is het een ‘superieure show van een gouden duo’. En ook de andere recensies liegen er niet om. ‘Tijd heelt alle Zonden’ speelde 2 seizoenen door heel Nederland waaronder wederom in Koninklijk Theater Carré.

Ondertussen zetten V&K in de zomer van 2007 hun eerste voorzichtige schreden in televisieland als gastpresentatoren van het KRO televisieprogramma ‘Nederland te Koop’. Eveneens maken V&K in 2007 op verzoek van de NPS en Radio 2 een speciale Top2000 TV-oudejaarsshow: ‘De TOP2000 volgens Veldhuis & Kemper’.

In feburari 2009 komen Veldhuis & Kemper met hun vijfde programma ‘We moeten praten’. In dit programma worden Veldhuis & Kemper begeleid door meesterlijke, vrouwelijke muzikanten: Wieke Garcia / Janneke van Heeswijk (zang, percussie, gitaar), Lydia van der Meer / Phaedra Kwant (zang, bas, piano). In februari 2009 verschijnt de gelijknamige CD met o.a. liedjes uit de show. Opvallend nummer van deze CD is de single ‘Volkomen Kut’ die de Top 30 meteen binnenkomt. Op YouTube wordt de clip een hit en de basis voor een wekelijkse gezongen column vanuit het theater ergens in Nederland in Giel Beelen’s radioprogramma op 3FM. Eind 2009 zingen Veldhuis & Kemper live zelfs een half uur durend jaaroverzicht op radio3 FM in de show van Giel Beelen.

De recensies van ‘We moeten praten’ zijn unaniem goed. En ook het publiek omarmt de show massaal. Reden temeer om deze show tot en met oktober 2010 vol overgave te spelen.

In april 2011 gaat alweer de zesde show in premiere: “Dan maar niet gelukkig”. Wederom met Geert Lageveen op regie en Andre Veltkamp als dramaturg. Het programma mag zich verheugen in goede kritieken. Zo schrijft het Parool: “Veldhuis & Kemper overtuigen” en noteert GPD: “Elke scene is raak bij Veldhuis & Kemper”. Gelijk aan de nieuwe show verschijnt ook de gelijknamige CD (de 5e) met 14 nieuwe liedjes, gemaakt met vaste producer Rob van Donselaar. De CD “Dan maar niet gelukkig” komt op nummer 4 binnen in de Album Top 100 en is daarmee meteen de hoogst binnenkomende CD van Veldhuis & Kemper.

Na ruim 2 jaar „Dan maar niet gelukkig” gespeeld te hebben is het tijd voor heel wat anders. Het is in september 2013 alweer 10 jaar geleden dat Veldhuis & Kemper hun banen in de reclame eraan gaven en ze dus 10 jaar full time op de planken staan. Ze besluiten dat te vieren met een cadeautje aan zichzelf: “Onder de douche”. Een liedjesprogramma met een dwarsdoorsnede van hun muzikale werk van de afgelopen 10 jaar. Begeleid door een meesterlijke band van de McChicks en Hubert Heeringa toert “Onder de douche” van september tot en met december langs de grootste Nederlandse theaters. Uiteraard kruipt het cabaretbloed waar het niet gaan kan en wordt het programma een mix van liedjes en cabaret. Het is een feest om te spelen en vormt vanwege de vrije artistieke vorm bijna letterlijk een frisse douche voor het duo.

Nadat Remco & Richard de liedjes van de afgelopen 10 jaar in de schijnwerpers hebben gezet met het liedjes-programma ‘Onder de douche’ maken ze met hun vaste regisseur Geert Lageveen een nieuw cabaretprogramma: “Of de gladiolen”. Qua vorm gaat het programma terug naar de basis: 2 mannen en een piano. Vanaf maart 2014 zijn er try outs en vanaf november noemen de mannen het programma ‘af’ en reizen ze ermee door het land.

Tegelijk aan het programma “Of de gladiolen” verschijnt de gelijknamige CD. Met vaste producer Rob van Donselaar worden hiermee 13 nieuwe liedjes (waaronder 6 uit het theaterprogramma) geboren.

In oktober 2014 reikt Brigitte Kaandorp het eerste exemplaar uit van het boekje “Met de groeten van Veldhuis & Kemper” dat bij uitgever Thomas Rap verschijnt. Het is een selectie van columns die Veldhuis & Kemper de jaren ervoor wekelijks om-en-om schrijven in de HDC Dagbladen (onder andere Noord Hollands Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- & Eemlander, Haarlems Dagblad).

Een televisie-uitstapje maakt het duo met het programma “Leer mij vrouwen kennen”.

In 2016 nemen Veldhuis & Kemper de tijd voor eigen projecten. Veldhuis stort zich op zijn komische samenvatting van de bijbel in zijn soloprogramma ‘Lang Verhaal Kort’. Het programma wordt door vriend en vijand enthousiast ontvangen en krijgt veel publiciteit, o.a. door het controversiële thema en de eigen aanpak.

Richard Kemper produceert (en schrijft mee) aan de relatiekomedie ‘Hart tegen Hart’ waarmee hij eveneens zijn acteerdebuut maakt. Samen met Rick Engelkes, Sandra Mattie en Peggy Vrijens toert Kemper in deze periode langs de theaters. Ook deze theaterkomedie wordt positief ontvangen door publiek en pers met louter 4 sterren recensies.

Dit ‘tussenjaar’ geeft het duo een flinke dosis frisse lucht en energie voor een vrolijke doorstart.

Remco Veldhuis is de verteller in het TV spektakel ‘De Passion’. Het programma scoort meer dan 4 miljoen kijkers.

Richard Kemper schrijft zijn eerste bioscoopfilm ‘Huisvrouwen Bestaan Niet’. De film wordt de best bezochte Nederlandse bioscoopfilm van het jaar.

Tegelijk gebruiken Veldhuis & Kemper 2017 voor het ontwikkelen van een nieuw cabaretprogramma: ‘Geloof ons nou maar’. Ze gaan er in december mee in premiere in hun eigen schouwburg Haarlem en worden verrast door de positieve feedback (waaronder een 5 sterren recensie in Algemeen Dagblad).

‘Geloof ons nou maar’ krijgt een nominatie voor een Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen, in het de categorie ‘Engagement’.

Het programma gaat in reprise tot en met zomer 2019.

In de zomer brengen Veldhuis & Kemper de liedjes uit het cabaretprogramma uit, onder de titel ‘Geloof ons nou maar, de liedjes’.

‘Huisvrouwen Bestaan Niet’, de film waarvan Kemper het scenario schreef wordt genomineerd voor een Gouden Kalf van het Publiek.

Discografie:

2003: “Ik wou dat ik jou was” (single cd)
2003: “Half zo echt” (cd)
2003: “Bijzonder” (single cd)
2003: “De Geur van ” (dvd)
2004: “Als het gaat waaien”
2004: “Kaartenhuis” (single cd)
2004: “Te blond” (single cd)
2005: “Niets van dat alles”(single cd)
2014: “Of de gladiolen”(cd)

Bibliografie:

2014: “Met de groeten van Veldhuis & Kemper”

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.