Javier Guzman

Javier Guzman is cabaretier, stand-up comedian en (stem)acteur. Javier Guzman werd op 13 april 1977 geboren in Las Palmas, Gran Canaria als zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder. Op zijn zevende emigreerde hij samen met zijn moeder en broer Emilio naar Nederland. Hij woonde tien jaar in een klein dorp Ouderkerk aan den IJssel.

Na het afronden van de HAVO deed hij na lang twijfelen auditie aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Hij werd aangenomen in 1998 studeren aan de Academie voor Kleinkunst. Op school maakte hij twee korte cabaret-voorstellingen met Paul de Munnik. Javier zong samen met alle leerlingen van de academie in het achtergrondkoor bij de concerten van Paul de Leeuw in Ahoy.
In het derde jaar van zijn opleiding wint hij in 2002 zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. In 2003 studeert hij af en zet hij zijn carrière voort op de planken, televisie en het witte doek.

Verder schreef en speelde hij in "De Achtbaan" van de AVRO. Hij werd genomineerd voor de 'AVRO Belofte Prijs'. In 2001 speelde Javier een rol in de korte horrorfilm Deadline.

Naast school trad Javier op als stand-up comedian bij de Comedy Explosion en in de Comedy Club in Amsterdam. Hij trad ook op in Londen in het Comedy Cafe. Tot ieders verbazing won hij een 'Open Mice Award'.

Hij maakte samen met Paul Ruven het komische inburgeringsprogramma "100% AB" voor de VPRO. Verder maakte hij in december een conference voor de VARA. "Guzman deelt uit!" was de eerste Sinterklaasconference. Wederom samen met Paul Ruven.

Om zijn nieuwe materiaal te testen, duikt Javier af en toe onverwacht op in de line-up van de Comedy Explosion. Terug naar het comedy broeinest waar het allemaal begon.

Waar Javier met "Delirium" al geen spaan heel liet van zijn alcoholverslaving, maakt hij in "Delirium II" zijn sex-, wiet-, medicijnen- en coca√Įneverslavingen met de grond gelijk. "Delirium II" neemt de kijker mee op een trip langs ongure straathoeken, afkickklinieken en een louterend bezoek aan een speelparadijs. Daarmee is het de meest autobiografische en confronterende show die Javier ooit maakte.

CD:
- Bot (CD, 2004)

Filmografie:
- Deadline (2002); rol: Nachtwaker
- Garfield (2004); Nederlandse stem van Jon
- Flirt (2005); rol: Youssef
- Stella's oorlog (2009); rol: Jur

Videografie:
- 100% AB (DVD, 2002)
- Guzman deelt uit - Sinterklaasconference (DVD, 2003)
- Bot (DVD, 2005)
- Guzman deelt uit nr 3 - Sinterklaasconference 2004 (DVD, 2005)
- Guzman deelt uit 1 t/m 3 (DVD, 2005)
- Guzman deelt uit I (DVD, 2006)
- Guzman deelt uit II (DVD, 2006)
- Ton Zuur - de vergeten mens (DVD, 2007)
- Comedy Explosion Road Movie (DVD, 2009)
- Comedy Explosion Live in Enschede (DVD, 2009)
- Javier Guzman presenteert: Comedy Explosion (DVD, 2009)
- Delirium (DVD, 2009)
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.