George Groot

Tijdens zijn studie Nederlands richtte Groot in 1967 samen met Jacques Klöters, Pieter van Empelen en zijn vrouw Anke Groot-Petersson cabaretgroep Don Quishocking op. Niet veel later voegde Fred Florusse zich bij de groep en in 1968 wonnen ze het cabaretfestival Cameretten. Freek de Jonge eindigde met Neerlands Hoop als vijfde. Samen met Klöters is Groot verantwoordelijk voor het grootste deel van de teksten. In de jaren zeventig raken George en Anke in de ban van de Bhagwanbeweging. Groot draagt alleen nog oranje kleren en heet vanaf dan Swami Anand George. Dit leidt in 1981 uiteindelijk tot het uiteenvallen van Don Quishocking. In zowel 1985 als in 2001 en 2007 beleeft de groep weer een comeback. Zonder Anke Groot, maar met respectievelijk Joke Bruijs, Maaike Martens en Jetta Starreveld als vrouwelijke versterking.

Naast Don Quishocking was Groot meer dan dertig jaar lang docent Tekstschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en docent Taalexpressie en Taal & Spel aan de Theaterschool in Amsterdam. Ook heeft Groot tot 2013 lesgegeven als docent Liedtekstschrijven op de Koningstheateracademie voor Cabaret.

Hij speelde een soloprogramma en maakte diverse theaterprogramma’s met onder andere Jenny Arean, Adelheid Roosen en Haye van der Heyden. Tevens schreef hij teksten voor het theaterprogramma TipTop (over het vooroorlogs Joods amusement) en voor Paul de Leeuw, Lucretia van der Vloot, Doris Baaten, Job Schuring en vooral Jenny Arean. Groot schreef ook een nummer dat in de hitlijsten terecht kwam: Jij en ik, de begintune van het tv-programma Memories.

In 1990 ontvangt Groot samen met Adelheid Roosen en Marcelle Meuleman de Prosceniumprijs. Groot woont in Amsterdam. Zijn vrouw Anke overleed op 26 september 2010.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.