Ruud Smulders

Ruud Smulders (Malden, 25 april 1987) is cabaretier, acteur en columnist. Tijdens zijn verschillende opleidingen -hij acteerde wat, hij mimede wat - bleek hij al snel rijp om met zijn blonde haren, wapperend in de wind het werkveld te betreden.

Het Utrechtse comedianscolleftief Comedyhuis zag wel iets in deze eigengereide post-puber en zo kwam het dat hij zich destijds als jongste deelnemer bij hen aansloot. Dit gaf hem de gelegenheid wekelijks op te treden door heel het land.

In 2014 ging zijn radiocarrière van start met zijn wekelijke actualiteitencolumn 'De minuut van Ruud', elke woensdag te horen bij Radio 538 gevolgd door zijn televisie carrière. Het waren wederom zijn wapperende blonde manen die dit jaar verschenen in het veelbesproken allereerste seizoen van ‘Hufterproef‘ op de NPO. Vanaf november zal hij de naam van een uitgedoste spugende berglama dragen, BNN lanceert dan het nieuwe improvisatieprogramma ALPACAS.

Samen met de fysieke cabaretgroep ‘De Blonde Jongens en Tim’ won hij de publieksprijs op de 28ste editie van het Groninger Studenten Cabaret festival en passeerde ze zelfs de landsgrenzen om op te treden in o.a. Duitsland en Portugal. Zijn fysieke gestel is ook handig bij het uitvoeren van verscheidene stunts als erkend stuntman bij Actionpact.

Naast lullen en brullen kan hij ook schrijven, zijn gevoelige columns verschijnen regelmatig op verschillende media waaronder het culturele platform CLEEFT.nl

Interessant weetje: Ruud heeft binnen een handomdraai zijn kleren uit. Mocht je hem ergens naakt zien rondlopen, help hem zijn kleren aantrekken en zet hem thuis af.

In seizoen 2017-2018 speelde hij een voorstelling met Emiel de Jong en Silvester Zwaneveld.

Ruud Smulders moet je meemaken. En dat kan op alle denkbare manieren. Theater, televisie, radio en youtube. (Niet privé. Privé wil je Ruud niet meemaken. Dat is voor niemand leuk.) Maar al het anderen is top amusement.

Onverwachts, absurd, persoonlijk en maatschappijkritisch zijn woorden waar Ruud zelf totaal bij afhaakt als hij ze leest. Zijn liedjes zijn niet van hem dus die draagt hij vanavond niet voor en dat is maar goed ook want hij speelt geen instrument. De rol van zijn tegenspeler ‘Odette’ wordt vandaag gespeeld door niemand, want het is een solovoorstelling.

Al met al genoeg informatie om zonder enige verwachting te gaan kijken naar iemand die je niet kent.

Tenzij je hebt gekeken naar het, tot in den treuren herhaalde, 'Achter gesloten Deuren'. Dan herken je Ruud wel.

Youtube - 'Bruudje Lulders' Televisie Ruud Smulders brak door bij het grote publiek in 2015 met de Lama's remake 'Alpacas'. Tevens werd Ruud het gezicht van candidcamera programma 'Hufterproef'.

Radio 3FM (columnist) Radio 538 (2014-2016) 'De Minuut van Ruud' (columnist) NPO Radio 2 (2016-2017) Spijkers met Koppen 'Twee Aan Zee' (columnist)

Theater De Blonde Jongens en Tim - 'DEBJET' (2014-2018) Regie: Joost Spijkers, Tim Kamps 'Houston We Have a Problem' (2017-2018) Regie: Silvester Zwaneveld.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.