Diederick Ensink

Diederick Ensink is geboren op 29 maart 1986 in Cobham, Groot-Brittannië. In zijn 3e levensjaar verhuisde hij naar Nederland.

Op 5-jarige leeftijd mocht Diederick de laatste 10 minuten van zijn broers pianoles zelf achter de toetsen. Dit heeft hij echter niet lang volgehouden: toen tijdens een heftig theatraal eindakkoord de piano dichtklapte en het glas water van zijn pianodocent op de grond kapot viel durfde Diederick niet meer en gaf er voorlopig de brui aan.

Na het behalen van zijn zwemdiploma’s bleek ook de sport voetballen niet helemaal zijn ding te zijn; tijdens de eerste training en oefenwedstrijd leek het hem handig om bij het doel van de tegenstander te wachten tot de bal kwam. Met het oog op de later in te voeren “buiten-spel” regel was het toch beter om te stoppen met voetbal.

Toen Diederick op 7-jarige leeftijd viool ging spelen was hij verkocht. Jaren later mocht hij aanschuiven in een jeugdorkest en ook thuis, terwijl hij eigenlijk huiswerk moest maken, bracht hij vele uren door achter de piano om zo zichzelf aan de hand van boeken en bekende liedjes op de radio het pianospel aan te leren.

In de laatste twee jaren van zijn middelbare schoolperiode trok Diederick zijn mond open en al zingend kwam hij erachter dat dat niet geheel onaardig klonk. Gevolg: toelating doen op het Conservatorium.

Na een jaar vooropleiding Muziektheater aan het Fontys Conservatorium in combinatie met de MusicAllFactory voor volwassenen was Diederick klaargestoomd voor de vakopleiding Muziektheater, die hij combineerde met een deeltijdstudie Altviool.

Na 4 jaar studie sloot Diederick zijn tijd op het conservatorium af met een uitvoerend eindexamen: Een eigen Muziektheatershow “LEEF” met een 78koppig Symfonieorkest met als gastartiest niemand minder dan Guus Meeuwis in een uitverkochte Concertzaal van Theaters Tilburg.

Tijdens zijn studietijd stond hij al met zijn grote teen in het werkveld. Zo vertolkte hij in de Efteling de rollen van Kwark (Titatovershow) en Repelsteeltje (Slotshow Winterefteling 2009/2010), speelde in (Show-)orkesten ter begeleiding van artiesten zoals Trijntje Oosterhuis, Gerard Joling, Acda en de Munnik, Paul de Leeuw en Belle Perez.
Meteen na zijn studie Muziektheater werd Diederick aangenomen voor Jeans 20 “Let’s Celebrate”. Na deze theatertour vervolgde Diederick zijn weg als theatermaker en zette samen met artieste Deborah de Groot (o.a. bekend van de Pickwick reclames) een show op de planken die zij samen schreven.

In augustus 2011 sloot Diederick zich wederom aan bij de Theatergroep Jeans, die de 21ste show “Grown Up” presenteerde en na deze tour was het weer tijd om met Deborah de Groot een tweede show op de planken te zetten.

Hierna trok Diederick zijn mondharmonica uit het stof en speelde in Jeans 22 “Dynamite” misschien wel tot nu toe zijn grootste lijflied “The Pianoman” van Billy Joel.
Meteen na de laatste voorstelling van Jeans begon Diederick bij de kindervoorstelling Pluk van de Petteflet, waarin hij diverse rollen vertolkte (waaronder de Heen en Weerwolf, Burgemeester, Portier, Werkman en Dokter) en meerdere instrumenten bespeelde (Piano, altviool, dwarsfluit, melodica)

In theaterseizoen 2014/2015 speelde Diederick tot nu toe zijn recordaantal instrumenten in de muziektheatervoorstelling “Een avond met Dorus” van Albert Verlinde Entertainment. Viool, dwarsfluit, contrabas, trombone, xyolofoon, melodica en mondharmonica. Onder bezielende muzikale leiding van Ad van Dijk en Marco Braam en regie van Eddy Habbema was deze productie een hele bijzondere voor Diederick.

Na de zomervakantie, waarin Diederick zich als vaste docent bij het MusicalCamp van Ramaekers Entertainment schaarde, begon Diederick met de repetities van Dinnershow Pandora, die op 18 oktober 2015 in première ging.
Dit seizoen staat Purper op de planken. Frans Mulder, Erik Breij en Alfred van den Heuvel brengen samen met Diederick, de nieuwe ‘aanwinst’ van het gezelschap, ‘Purper’s vier jaargetijden’, een geheel zelfgeschreven nieuwe editie van Purper. Afgelopen 16 oktober gingen zij in premiere en deze voorstelling werd o.a. door de Telegraaf en Cabaret.nl beoordeeld met 4 sterren.

Naast zijn werkzaamheden bij Purper in het theater is Diederick dit najaar ook nog te vinden in Studio 21 bij Dinnershow Pandora. In het voorjaar zal Diederick naast zijn werkzaamheden in Hilversum weer meer te zien zijn buiten het theater, meer in Holland Casino’s (met Younique Entertainment) en andere openbare optredens. Hier volgt later in de agenda meer informatie over.

Wat gaat er nog meer gebeuren in de toekomst? Diederick heeft frisse moed, staat het liefste elke dag op het podium en hij gaat er alles aan doen om ook in deze tijden te laten zien dat kunst onmisbaar is en dat de Nederlandse bevolking gewoonweg niet zonder muziek kan.

“Ik ga ervoor en werk het liefste op en rondom het podium de benen onder mijn lijf vandaan omdat ik hoop bij te kunnen dragen aan de Nederlandse kunst- en muziekwereld.”
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.