Madelijne Kool

Madelijne Kool is geluksbrenger/cabaretière/schrijver/(stem-)actrice/ moeder/ reclamemaker/songwriter en zangeres. Afgelopen maand bracht ze de single 'Er wordt een moeder geboren' uit i.s.m. componist John Ewbank.

Kool staat in het theater met cabaretvoorstelling 'De Geluk App'. Hiervoor schreef ze samen met cabaretier Richard Kemper de teksten. De liedjes maakte ze met componist André Pouwer die haar live begeleidt op piano. In 'De Geluk App' gaat Madelijne met haar publiek op zoek naar geluksmomenten in de spits van je bestaan. Gezien de positieve reacties heel herkenbaar door/voor iedereen met ambitie en/of kinderen en/of een oneindige To-Do lijst. Als werkende moeder van vier dochters (6,8,10 en 12 jaar) weet Madelijne waar ze het over heeft. Kool probeert met zeeuwse nuchterheid er toch een groots en meeslepend leven van te maken. Daar zingt en vertelt ze over op een manier die blijkbaar veel mensen raakt.
Met 'De Geluk App' introduceerde Madelijne de eerste voorstelling met geluksgarantie. Ze behaalde er een finaleplaats mee op het Utrechts Cabaret Festival 2013. Kool toerde met 'De Geluk App' door Nederland en Zwitserland. Op dit moment wordt De Geluk App nog op verzoek gespeeld en werkt Madelijne aan haar nieuwe programma en een album.

Een stap terug in de tijd...
Madelijne schreef de afgelopen jaren veel liedjes met componist André Pouwer, o.a. maandelijks voor de Disney BoekenClub, de Telekids Musical School en haar eigen repertoire.
Kool laat zich niet vast pinnen op één genre. "Noem het chansoncabaretpop of zoiets". Vaak schrijft ze liedjes 'met een verhaal', soms worden die aangegeven aan 'explicit music' (het gevoelige nummer 'Dansen naar jouw pijpen' staat op iTunes als 'Dansen naar jouw p*****') en op de plank ligt bijvoorbeeld ook het onvolprezen 'He heb jij bananen in je oren.' .

In 2012 stond ze in het theater met het theaterprogramma 'Samen Smelten' (met Pouwer en dichter/kunstenaar A.T. Mante). In dat jaar bracht ze samen met Pouwer in eigen beheer de CD 'New Jaar, New York' uit. Op radio en TV is Madelijne regelmatig te horen als voice-over. Sinds 2012 is ze secretaris van de Stichting Cultuur Innovatie.

Nog wat sprongen heen en weer in de tijdslijn van Madelijne...
Madelijne werd geboren in Krimpen aan den IJssel, woonde even in Zeist en groeide op in Zeeland, vlakbij Goes. Ze heeft 1 zus. Madelijne schrijft van jongsaf aan verhalen en liedjes, werkte op haar 15e in de weekenden voor het TV programma Club Veronica Kids.
Op haar 16e won ze de Lees Je Knetter wedstrijd van de Vara en werd haar eerste verhaal uitgegeven.
Ze ging politicologie studeren in Leiden en studeerde af in de communicatiewetenschappen aan de UVA. Tijdens haar studie zong/speelde ze bij het Leidsch Studenten Tooneel en in de musical 'Nu of Nooit' van Jos Brink en Frank Sanders.
Ze werkte een seizoen als stewardess bij de KLM, liep stage bij Heineken en trouwde met Bart Merkus.
Ze ging werken in de reclame bij o.a. JWT en DDB als copywriter, zong in diverse popbandjes en won verschillende reclameprijzen (o.a. zilveren Effie voor Friesche Vlag, eentje voor Mac Donalds en een gouden Effie voor de Lassie campagne).

Ze richtte met succes haar eigen reclamebureau op (Groen en Kool) en maakte daar campagnes voor o.a. Spa, Cordaid, Honig, Amoy en Opzij. Na in 'De Geluk App' avond aan avond verkondigd te hebben dat je in je leven 'dingen moet doen waar je gelukkig van wordt' was ze er klaar voor om 'artiest, songwriter en conceptmaker' op haar visitekaartje te zetten.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.