Yuri Disseldorp

Yuri werd in 1990 drie weken te vroeg geboren, typerender kan niet voor deze snelle en enthousiaste showman. Als kind groeit hij op tussen de polders en nieuwbouw wijken van Zoetermeer.

Al snel vindt hij school maar saai en beklemmend en op vroege leeftijd ontdekt hij zijn passie voor theater. Het theater is de plek waar hij zijn energie, enthousiasme en creativiteit kwijt kan.

Na zijn middelbare school studeert Yuri Toerisme en hospitality in Den Haag, werkt als entertainer in het buitenland en reist als straatartiest door (Oost) Europa. In 2011 verhuist hij naar Amsterdam om te gaan studeren aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Hier ontdekt hij zichzelf nog meer als theatermaker en in 2015 gaat hij definitief de planken op als cabaretier. Vrij snel daarna begint hij ook met het maken van uitstapjes voor of met andere en is geregeld werkzaam als acteur en theatermaker/regisseur.

Cabaret

Samen met broertje, schrijver en journalist ‘Rajko Disseldorp’ vormt Yuri drie jaar lang het cabaretduo ‘Rajko en zijn broer’. Ze behaalden in 2015 de finale van het ‘Groninger studenten cabaret festival’, touren in 2016/2017 twee seizoenen lang langs de kleine theaterzalen en poppodia, treden op in het ‘koninklijk concert gebouw’ in Amsterdam en maken in 2018 i.s.m ‘Eddie B. Wahr’ de voorstelling ‘KOOK’. Een theatrale comedy ode aan het actie film genre. Naast ‘Rajko en zijn broer’ maken Yuri en Rajko i.s.m. de jonge comedians ‘Tom Lash’ en ‘Roel Meijvis’ de webserie ‘Groeten uit de boomhut’ waar over ze rapten in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM. In deze zelfde periode maakt Yuri korte solo projecten op festivals als ‘De Parade’ en ‘A Showmans fair’, is het gezicht van de online sketch show SloerieTV en speelt/produceert de schoolvoostelling ‘Onder de bomgordel’. Vanaf 2019 richt hij zich volledig op het maken van solo cabaretvoorstellingen en is in die zelfde zomer nog te zien op theaterfestival ‘De Parade’ met zijn aller eerste echte solo cabaret voorstelling getiteld ‘GRAB’.

Acteren en regisseren

Als acteur was Yuri te zien in de 3DOC ‘Schelden voor je helden’ (HUMAN) en als ‘Heiko’ in het tweede seizoen van ‘Hollands Hoop’ (BNNVARA). Verder speelden hij meerdere malen ‘De Kunstdominee’ in het werk van scenograaf ‘Aldo Brinkhoff’ (De Parade, Showmans fair, Mercatorplein) en was hij te zien in de filmacademie film ‘Ik geloof dat ik gelukkig ben’. In 2017 was hij het gezicht van de online sketchshow ‘SloerieTV’.

Daarnaast begeleidde Yuri andere artiesten als cabaretier Tom Lash, formatie Unlocked Life, cabaretgroep Zeven en comedian Thjum Arts. Met laatst genoemde behaalden ze de jury én publieksprijs op het ‘Amsterdams Studenten Cabaret Festival 2018.

Makersschap

Yuri ziet zichzelf als theatermaker in de breedste zin van het woord. Hij wil zijn publiek meenemen in een illusie en een te gekke en prachtige ervaring meegeven. Komisch, snel, cabaretesk, absurd, gevoelig of persoonlijk. Zonder schaamte en grens opzoekend. Hij ziet theater als het meest heilige wat er is in zijn bestaan en een gegeven dat bruggen kan slaan én kan verbinden. Grote voorbeelden zijn makers als ‘Andy Kaufman’, ‘John Cleese’, ‘Freek de Jonge’, ‘De vliegende panters’, ‘Robin Williams’, ‘Jim Carrey’, ‘Paul van Vliet’, & ‘Toon Hermans’

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.