Howard Komproe

Howard Komproe is geboren in Den Haag. Het podium is direct één van Howard’s grote liefdes. Op de lagere school speelt hij de ene musical na de andere - de balletmavo in Rotterdam is een logisch gevolg. Het leek wel de hemel, allemaal meiden en nog lenig ook, maar ja ze waren 12 jaar oud. Omdat hij geen balletachtergrond had, moest hij uitwijken naar het "toneel". Dat bleek geen slechte zet. Z'n hele middelbare schoolperiode is hij dat blijven doen.

Na de middelbare school wacht Howard’s diensttijd. Hij schopt het tot Lader op de Leopard II tank. Daarna bezoekt hij de Toneelschool in Utrecht, maar kan met de opleiding niet volledig uit de voeten. Ondertussen wordt hij regelmatig gevraagd feesten en clubs op te leuken als stand-up comedian. Dat bevalt hem zo goed dat hij besluit serieus werk te maken van deze passie. Hij doet auditie bij Comedy Train, de groep stand-up comedians bijeengebracht door Raoul Heertje in het Amsterdamse Comedycafé Toomler. Hij wordt aangenomen. Daar ontmoet hij onder anderen Najib Amhali, waarmee hij later een nieuwe groep jonge stand-up comedians opricht onder de naam Freshwagon, speciaal voor leeftijdgenoten die ze in Toomler gedeeltelijk gemist hebben. De belangstelling is zo groot, dat ze uiteindelijk van het te klein geworden Toomler uitwijken naar de Kleine Komedie en ook daar voor uitverkochte zalen spelen.

Howard Komproe wordt op 6 oktober 1971 geboren in Den Haag. Kleine Komproe is een goede leerling, maar bovenal een theaterdier, zo blijkt als hij met verve zijn rollen in diverse musicals op de lagere school vertolkt. "Iets met cabaret" is dan ook uitgangspunt voor zijn verdere levenswandel, dus gaat Howard naar de Balletmavo in Rotterdam. De verplichte diensttijd is een noodzakelijk kwaad. Soldaat Komproe schopt het tot Lader van de Leopard II tank en zwaait af met een dosis ammunitie die hij in zijn latere shows gebruikt.

Toneelschool Utrecht is het volgende station. Howard maakt ondertussen naam als party host en stand up comedian voor feesten & partijen. Een serieuze passie, die hij bezegelt met een geslaagde auditie voor Comedytrain. Howard is de gloednieuwe aanwinst. In diezelfde gelederen bevindt zich ook Najib Amhali, met wie hij later het legendarische comedy-quintet Freshwagon opricht. Werk maken van stand up comedy blijkt een gouden keus.

En ook nog:
- Doorbraak op het scherm komt met een hoofdrol in jongerenserie Westzijde Posse bij Veronica.
- Howard viel te beluisteren tijdens zijn eigen radioshow op Talkradio en een talkshow voor de KRO.
- Graag geziene presentator op festivals als Lowlands, Pinkpop, North Sea Jazz en de Uitmarkt. De kindervriend verzorgde ook op geheel onnavolgbare wijze de introductie van kinderconcerten in het Concertgebouw.
- Medium de buis ziet in Howard een geschikt boegbeeld. Zodoende zagen we Komproe in kinderprogramma Klokhuis en presenteerde hij tien afleveringen Gaan of Staan bij Veronica.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.