Leo Alkemade

Leo Alkemade (Loon op Zand, 6 augustus 1980) is een Nederlands cabaretier, schrijver en acteur.

Hij studeerde in 2002 af aan de Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch. Daar leerde hij Roel Bloemen kennen, met wie hij het duo "Alkemade & Bloemen" vormde. In 2000 won dit duo de jury- en publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Zij maakten vijf theaterprogramma's: "Sudomotorisch", "HybrisHydrolisch", "13-0-ZEVEN", "Wij willen ook naar huis" en "Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt". Zowel Bloemen als Alkemade schrijft voor het radioprogramma "Spijkers met Koppen".

Als acteur speelde hij in de films "Shouf Shouf Habibi!" en "Floris" (beide in 2004). Hij speelde ook in de komische televisieserie "Shouf Shouf!" (2004-2009). In 2011 trad hij soms op in "De Dino Show" van collega-cabaretier Jandino Asporaat. Alkemade neemt daarnaast deel aan de Nederlandse versie van het programma "Mag ik u kussen?". In augustus 2012 nam hij deel aan het quizprogramma "De Slimste Mens".

In 2011 was Alkemade ook te zien als Hugo van der Laan in de RTL-soap "Goede tijden, slechte tijden" en als gastacteur in het derde seizoen van "Toren C". In 2012 was Leo Alkemade te zien in het spelprogramma "Fort Boyard", dat werd uitgezonden door de AVRO. Hij nam hierin deel in het team van de comedians. Het team werd derde. SBS6 startte in 2012 met de serie "Komt een man bij de dokter", waarin moppen werden verfilmd tot korte sketches. Alkemade was in deze serie regelmatig te zien in diverse sketches.

Begin 2013 werd de cabaretvoorstelling van Alkemade en Bloemen getiteld: "Je moet niet alles geloven wat Gemma zegt!" geregistreerd voor tv-uitzending door de VARA/HumorTV. In hetzelfde jaar was hij ook deelnemer in het (afval)spelprogramma "De Pelgrimscode" van de EO en ook als gastacteur in de SBS 6-serie "Dokter Tinus". Vanaf 26 augustus 2013 was hij te zien in het sketchprogramma "Sluipschutters". Sinds 2014 speelt hij mee in de politieserie "Smeris" van BNN. In 2014 heeft hij deelgenomen aan de vijftiende editie van "Expeditie Robinson", maar na enige tijd besloot hij op te geven en naar huis te gaan. In 2014 speelde Alkemade de rol van Gerben in de speelfilm "Pak van mijn hart", geregisseerd door Kees van Nieuwkerk en in 2015 was hij in de bioscoop te zien als Rechercheur Rikkers in de film "Popoz".

In 2015 speelde hij Kurt de communicatiespecialist in de sciencefictioncomedyserie "Missie Aarde".

Speelde in FC De Rebellen.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.