Diederik van Vleuten

Diederik van Vleuten (Den Haag, 1961) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sinds 1988 houdt hij zich bezig met cabaret en muziek. In 1988 ontmoette Diederik van Vleuten Erik van Muiswinkel en Justus van Oel. Zij vragen hem pianist/componist/edelfigurant te worden bij cabaretgroep Zak en As. Met Justus en Erik maakte hij De Nationaal Kampioen en Zak en As ontkent alles.

Na de opheffing van de groep in 1992 was Diederik werkzaam als componist en tekstschrijver voor diverse radio- en televisieprogramma's, onder andere voor Vara's Spijkers met Koppen.
Met Arie van der Wulp (ex- Dubbel en Dwars) maakte hij tussen 1993 en 1995 twee theaterprogramma's, Andersmans Eiland en De Moed der Wanhoop. Cabareteske toneelstukken, waarin Diederik als tekstschrijver en acteur de artistieke vorm vond die later in de samenwerking met Erik van Muiswinkel tot grote bloei zou komen.

Vanaf 1995 werkte hij mee aan Jack Spijkerman's “Kopspijkers” op televisie. De hereniging met Erik van Muiswinkel in het theater vond in 1997 plaats. Samen maakten zij zeven programma's, waarvan Antiquariaat Oblomow uit 2007 het hoogtepunt was. Met het Tibetlied uit Mannen met Vaste Lasten wonnen van Muiswinkel en van Vleuten in 2001 de Annie M.G. Schmidtprijs. De samenwerking met Erik eindigde op kerstavond 2009, na een afscheidstournee met het programma Mannen, het allerbeste!

Tussen 2000 en 2002 werkten Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten mee aan “Studio Spaan”, een satirisch televisieprogramma over voetbal, gepresenteerd door Henk Spaan en onder eindredactie van Julien Bracco Gartner. Tussen 2001 en 2003 waren van Vleuten en van Muiswinkel te zien in het televisieprogramma “Mannen voor Vrouwen” (RVU), samen met Jeroen van Merwijk, Bert Klunder, Joep van Deudekom, Justus van Oel, Beau van Erven Dorens en Hans Dorrestijn. In dit programma legde een panel van mannen, aan een zaal vol vrouwen, uit hoe de man in elkaar steekt en wat hem beweegt.
Diederik van Vleuten werkt sinds 2005 ook mee aan het televisieprogramma “Koefnoen”.

Van april 2010 tot en met maart 2012 speelde Diederik van Vleuten zijn eerste soloprogramma “Daar werd wat groots verricht”, een theaterprogramma over de val van Nederlands-Indië, gebaseerd op memoires en dagboeken uit de archieven van zijn familie. De regie was in handen van Berend Boudewijn. Met Daar Werd ... introduceerde Diederik een geheel nieuw genre in het theater. Het hield het midden tussen een biografie op toneel, een documentaire, een monoloog en conference. NRC en Telegraaf waardeerden de voorstelling met 5 sterren en de slotvoorstelling haalde het Acht Uur Journaal.

In 2013 ging zijn tweede solovoorstelling, Buiten Schot in première.

In zijn vrije tijd is Diederik lid van de Captain Cook Society. Vanwege zijn niet aflatende in het openbaar beleden liefde voor het antiquarische boek ontving Diederik in 2011 als eerste de Boudewijn Büch prijs.

Bibliografie:

2005: "Verzamelde Mannen"

Discografie:

"Mannen van de wereld" (DVD)
"Mannen met Vaste Lasten" (DVD)
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.