Jochem Myjer

Komiek Jochem Myjer wordt op 22 april 1977 geboren in Leiden.

Niet veel later verhuist hij met zijn ouders en twee zussen naar Zutphen, waar hij opgroeit en les krijgt op het Baudartius College. Halverwege de jaren negentig keert de familie Myjer terug naar Leiden, daar bezoekt Jochem het Stedelijk Gymnasium. Ondanks dat hij al van kinds af aan komiek wil worden, kiest Jochem er na zijn eindexamen voor om in Groningen Biologie te studeren.

In 1997 doet hij mee met het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij is twintig jaar en wint er met zijn korte voorstelling Geen Gemyjer de Eerste Prijs. Reden voor Jochem om zijn studie op te geven en zich volledig op theater te richten. In 1998 staat hij met zijn eerste avondvullende show Gegabber in het theater en gaat hier twee jaar lang mee door het land. Met zijn daarop volgende shows Adéhadé, Yeee-Haa! en De Rust Zelve verwerft hij steeds meer faam vanwege zijn snelle tempo, muzikaliteit en feilloze imitaties van bekende personen. Halverwege de try-outs van zijn show Even Geduld Aub! (2011), wordt er bij Jochem een tumor in zijn ruggenmerg ontdekt. Na een zware operatie revalideert hij een jaar lang. In september 2012 staat Jochem gelukkig weer gezond op het podium. Niet lang daarna gaat Even Geduld Aub! alsnog in première en wordt de voorstelling overladen met lovende recensies. Wegens groot succes van de voorstelling, staat Jochem hier nog tot in 2015 mee in de theaters.

Naast zijn werk in het theater, behoorde Jochem van 2009 tot en met 2015 hij tot de vaste crew van het Sinterklaasjournaal en presenteerde hij verschillende radioprogramma’s.

In november 2014 krijgt Jochem de allereerste André van Duin Comedy Award, een twee jaarlijkse prijs voor een talent voor het comedytheater, uitgereikt door zijn grote voorbeeld André van Duin: “Jochem krijgt de prijs van mij voor zijn veelzijdigheid als cabaretier. Zijn humor spreekt jong en oud aan, zijn imitaties zijn briljant en zijn absurde humor is buitengewoon origineel. Ik volg hem al jaren en iedere keer weet hij mij weer te verrassen met zijn theateroptredens. Daarnaast en misschien nog belangrijker, hij is ook nog een bijzonder aardig mens en een lieve collega”aldus André van Duin.

In september 2015 komt Jochem zijn eerste kinderboek De Gorgels uit. Het schrijfdebuut van Jochem werd bij verschijning meteen een succes: het werd herdrukt, een Duitse vertaling werd aangekondigd en het bereikte de tweede plaats in de bestsellerlijst van de Stichting CPNB. In juni 2016 wint Jochem met De Gorgels de Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de leeftijdscategorie 6-9 jaar. Inmiddels is het boek ook uitgebracht als luisterboek. In november 2016 komt het prentenboek De Wereld van de Gorgels uit, wederom met illustraties van Rick de Haas. Het spannende vervolg op De Gorgels, De Gorgels en het geheim van de gletsjer is sinds eind oktober 2018 verkrijgbaar.

Leiden is de stad waar Jochem met zijn gezin woont; een stad die door hem erg geliefd is. En de liefde is wederzijds: in 2009 werd hij bekroond met een erepenning van de stad. In 2014 bracht Jochem een ode aan de stad Leiden zijn hit LaLaLa Leiden. Sinds november 2016 is Jochem ambassadeur van het Moeder- & Kindcentrum van Alrijne Ziekenhuis, met locaties in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan de Rijn.

Speelt geen voorstelling in seizoen 2020/2021.

Discografie:

2004: "Adéhadé" (DVD)
2007: “Yee-haa!” (DVD)
2010: “De Rust Zelve” (DVD/Blu-ray)
2010: “Mijn dag” (single)
2013: “LaLaLa Leiden”(single)
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.