Björn van der Doelen

Björn van der Doelen is een Nederlands singer-songwriter en voormalig profvoetballer.

Van der Doelen kwam tijdens zijn voetballoopbaan uit voor PSV, Standard Luik, FC Twente en N.E.C.. Nadat hij zijn profcarrière beëindigde ging hij zich focussen op muziek en werd hij frontman van de groep Allez Soldaat. Sinds 2016 speelt hij onder de naam Björn van der Doelen en de huursoldaten.

Van der Doelen werd op zijn tiende opgenomen in de jeugdopleiding van PSV. Later zat hij drie jaar in het internaat van PSV. Op zijn achttiende werd hij door Aad de Mos bij het eerste elftal gehaald.

Björn van der Doelen debuteerde onder Kees Rijvers in het seizoen 1994-1995 voor PSV in een wedstrijd tegen FC Utrecht. Deze wedstrijd is berucht vanwege een incident met Utrecht-speler Edwin Gorter. Laatstgenoemde prikte een vinger onder het oog van Van der Doelen, tot afgrijzen van de tv-kijkers. Björn van der Doelen is bij PSV nooit basisspeler geworden. Na drie seizoenen PSV is hij op huurbasis gaan spelen voor Standard Luik in België. Daarna keerde hij terug bij PSV. Na wederom drie seizoenen PSV vertrok de middenvelder voor een transfersom van vier miljoen gulden naar FC Twente. Na twee seizoenen in Enschede speelde hij vervolgens drie jaar bij NEC, waar hij zijn carrière op 29-jarige leeftijd afsloot. Van der Doelen werd door zijn grote inzet en passie populair bij de fans van PSV, Standard Luik, FC Twente en uiteindelijk N.E.C.

Tijdens zijn voetbalcarrière was Van der Doelen actief als zanger en schrijver van liedjes. Na afloop van zijn loopbaan in het betaald voetbal besloot Van der Doelen om zich hier meer op te gaan richten. Zijn eerste single, "Bende mal", kwam in 2006 uit. Het liedje werd geschreven naar aanleiding van een opmerking van zijn moeder op haar verjaardag. In juni 2007 kwam de cd-single "Nijmegen" uit, een hommage aan deze stad en aan de voetbalclub N.E.C. In 2010 bracht Van der Doelen met zijn band Allez Soldaat zijn eerste album uit, D'n duvel die slaapt nooit. Allez Soldaat werd datzelfde jaar verkozen tot beste dialectact. In 2011 werd het lied "Heul gevecht" (wat te horen is op het in 2012 uitgebrachte album "als de wolven janken") verkozen tot Brabants Moiste lied van dat jaar. In 2014 heeft Van der Doelen samen met Karin Bruers en Henk van Straten met de voorstelling "Geniet er maar van" een theatertour opgevoerd. In maart 2015 kwam zijn album Caballero Zonder Filter uit dat hij wederom met zijn vaste begeleidingsband heeft opgenomen. In april 2017 is het album "De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff en De Hoer" uitgekomen. Van der Doelens band heet tegenwoordig Björn van der Doelen en de Huursoldaten.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.