Claudia de Breij

Claudia de Breij (Utrecht, 13 maart 1975) is een Nederlandse cabaretier, liedschrijver, televisiemaker en radio-dj. Ze groeide op in Hagestein.

Opleiding

De Breij haalde haar mavo-, havo- en vwo-diploma aan het Koningin Wilhelmina College te Culemborg. Hierna studeerde ze twee jaar Algemene Letteren in Utrecht. In het najaar van 1995 nam ze kleinkunstlessen bij Malinca Verwiel in het Parnassos Cultuurcentrum in Utrecht. Prompt won ze het cabaretfestival van Parnassos. De Breij werd vervolgens afgewezen aan de Amsterdams Kleinkunstacademie, waarna zij op eigen kracht verder werkte aan haar theaterloopbaan.

Verloop theater- en muziekcarrière

De Breij deed mee aan het Leids Cabaret Festival, haalde er de laatste ronde, maar geen finaleplaats. In 1998 werd ze derde tijdens het Concours om de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hierna maakte Claudia de Breij in eigen beheer enkele programma’s, waarna Frans Ruhl haar eerste impresario werd.

Op muzikaal vlak werkte De Breij samen met de componisten/muzikanten Sander Geboers en Rogier Wagenaar. De liedjes uit haar voorstellingen werden uitgebracht op cd en er verschenen meerdere dvd’s van haar voorstellingen. Het openingslied uit de voorstelling Hete Vrede, Mag ik dan bij jou, verkreeg door verschillende televisieoptredens grote bekendheid. In september 2014 ontvingen De Breij en de componisten Geboers en Wagenaar in een uitzending van DWDD een platina plaat voor 50.000 downloads van de succesvolle single. Hetzelfde jaar prijkte het nummer op de negentiende plaats in de Top2000. In 2015 volgden covers door Sjors van der Panne en Jeroen van der Boom en stond de originele uitvoering van het lied maar liefst drie jaar onafgebroken in de iTunes Top 30. De voorstelling Alleen was hoofdzakelijk een muzikale voorstelling, welke De Breij met band een maand lang speelde in het DeLaMar Theater in Amsterdam. In 2012 richtte De Breij haar eigen impresariaat op: Breijwerk BV. Breijwerk BV verkoopt naast voorstellingen van De Breij zelf, ook voorstellingen van de theatermakers Peter Pannekoek en Anne van Veen. In 2015 ontving zij de Louis Davidsring uit handen van de vorige drager Herman van Veen.

Verloop radio- en televisiecarrière

Tijdens haar studie - midden jaren negentig - werkte De Breij mee aan programma’s bij Stadsomroep Utrecht, waarna ze werd opgepikt door de regionale radiozenders Radio M en Radio West. Vanaf de start van BNN in 1997, presenteerde ze op Radio 1 het programma BNN United. In maart 2002 stapte ze over naar de NPS en maakte voor deze omroep het programma ...& dit is Claudia op 3FM. In 2003 ging ze werken voor de VARA en presenteerde ze het 3FM-programma Claudia d'r op (tot 2007). In 2004 zat De Breij als dj in het Glazen Huis voor de actie Serious Request. Op televisie presenteerde ze van 2003 tot 2005, afwisselend met Dolf Jansen, het programma VARA Laat/VARA Live. In augustus 2006 was ze te zien met haar eigen amusementsprogramma Claudia's Showboot. Vervolgens begon ze in januari 2006 als presentatrices bij De Wereld Draait Door op de maandagen. In 2007 volgde haar eigen personalityshow Thank God it’s Friday. Begin 2008 stopte De Breij bij De Wereld Draait Door, waar ze in 2010 terugkeerde als tafeldame. In oktober 2008 keerde ze weer terug op de radio bij 3FM met Claudia d'r op. De Breij won tussen 2006 en 2014 zesmaal de Zilveren RadioSter, de publieksprijs voor de beste vrouwelijke radiopresentator. In september 2009 startte De Breij een nieuwe televisieprogramma: Claudia op Vrijdag, wat ze presenteerde vanuit haar eigen huis. Claudia de Breij presenteerde in 2012 het mediaprogramma De kunst van het maken. In 2015 verzorgde De Breij een college over het Nederlandstalige lied in DWDD Summerschool.

Columns en boeken

Lange tijd schreef Claudia columns in het Algemeen Dagblad en voor de bladen Avantgarde en Opzij. Hierna en tot op heden worden columns van Claudia gepubliceerd in de VARAGids. In 2009 verschenen twee boeken van De Breij’s hand: Krijg nou tieten!, over de ongemakken van zwangerschap en bevallen, en Dingen die fijn zijn. Afgelopen jaar verscheen haar nieuwste boek: Neem een geit en andere levenslessen. Claudia besloot, samen met haar levenspartner Jessica van Geel, levenslessen te verzamelen en ging op bezoek bij o.a. Hanneke Groenteman, Hans Wiegel, Willeke Alberti en Paul van Vliet. Dit resulteert in Neem een geit, een boek met veel wijze lessen en een lekkere humoristische inslag.


Discografie:

"Niet Alleen" (cd)
2005: "Claudia Zuigt" (dvd met als dubbel-dvd-bonus "De Wilde Frisheid")
2005: "Niet Alleen" (cd)
2007: "Hallo Lieve Mensen"(dvd)
2008: "Claudia in Carré"(live-registratie, cd)
2009: "iClaudia" (dvd)
2009: "Samen wakker worden, ergens heen, lekker eten en weer slapen"(cd)
"Wat ik zeker weet"(cd)
2012: "Hete vrede"(dvd)

Bibliografie:

2009: "Krijg nou tieten!"
2009: "Dingen die fijn zijn"
2014: "Mag ik dan bij jou"(partituurboek)
2015: "Neem een geit: Leven voor gevorderden"
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.