Pieter Bouwman

Sommige mensen vinden het vreemd dat Pieter Bouwman (1958) naast regisseur ook een gediplomeerd orthopedagoog is maar zelf kent hij als geen ander de analogie tussen moeilijke kinderen en wispelturige acteurs. Dat bewijst hij in de late jaren ’80 eerst bij talloze amateur gezelschappen en Theatergroep Hollandia totdat hij zich aansluit bij Comedytrain (als 7e lid uit de geschiedenis – alstublieft) waar hij Hans Teeuwen leert kennen. Bouwman regisseert diens eerste twee soloprogramma’s en hoppa, daar stond de crème de la crème van Nederland cabaretland in de rij om met hem te werken: van Hans Dorrestijn, Paul Haenen, van Muiswinkel en van Vleuten, over Van Houts en De Ket tot Alex D’Electrique.

Ronduit legendarisch is zijn samenwerking met Hans Teeuwen voor het VPRO-programma De Avonden: drie jaar lang improviseren zij dagelijks het item De Mannen van de Radio. Tot op de dag van vandaag een regelrechte culthit waarvan – naast de in 1999 uitgebrachte en onovertroffen dubbel-cd – nog steeds honderden fragmenten over het internet zwerven. In 2002 maakte hij met Teeuwen en Gummbah voor de VPRO het televisieprogramma Poelmo, Slaaf van het Zuiden. Voor Meisjes die van Dieren Houden. Ook is hij te zien in de speelfilm Jezus is een Palestijn. Grote successen behaalde hij ook met Radio Bergeijk, dat hij met George van Houts en vele anderen zes jaar lang maakte voor de VPRO en waar een achtdelige tv-serie van is gemaakt. En voor de laatkomers niet getreurd: Radio Bergeijk wordt maandag tot en met donderdag om kwart voor 1 ’s nachts herhaald op Radio 1, aanradertje! Kortom, een even polyvalent als komisch man – en dat bewijst hij ook nog steeds op onregelmatige tijdstippen in Toomler, waar hij de Late Night Show graag van een filosofische noot mag voorzien met zijn onovertroffen cartoons zonder tekening.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.