Jan J. Pieterse

Jan J. Pieterse heeft een passie voor theater. Niet alleen zit hij als theaterjournalist van Haarlems Dagblad in de zaal, ook is hij zelf veel op het podium te vinden.

Jan J. Pieterse is sinds jaar en dag een van de twee vaste presentatoren van de Cabarestafette. Jan heeft zo zijn eigen stijl van presenteren ontwikkeld. Als introductie van de cabaretiers leest hij light-verse voor uit eigen werk. Waarna hij vervolgens de uitgelezen boeken het publiek in werpt. Inderdaad: poëzie kan af en toe de mensen hard raken.

Jan J. Pieterse is inmiddels ook op diverse andere podia te zien. Hij bedacht de formule “Cultuur met Mes & Vork” – een mooi diner met cabaretoptredens tussen de gangen – en ook daar presenteert hij met verve. Op diverse festivals kunt u hem ook op het podium als presentator tegenkomen. En last but not least presenteert Jan J. Pieterse (zakelijke) bijeenkomsten voor het bedrijfsleven. Dat kan zijn als presentator van een evenement, maar ook als puntdichter. Jan J. Pieterse weet als geen andere presentator humor als bindmiddel te gebruiken.

Ook als tekstdichter heeft Jan J. Pieterse zijn sporen verdiend. Ter opluistering van zijn presentaties leest hij puntdichten voor met een humoristische pointe.

Verder is hij actief als columnist. Sinds 1998 schrijft Jan J. Pieterse als columnist voor Haarlems Dagblad over voetbal, theater én wat er verder ter tafel komt. En dat laatste kan zeer divers zijn. In 2000 worden de columns gebundeld in het boek “Amateurs”.

In 2002 verschijnt de bundel “Spot verbroedert” met sportieve & onsportieve columns die in 2000/2001 in Haarlems Dagblad verschenen. Het is weer een bundel met een wijde blik op sport
en de wereld.

Als laatste bundel met columns verschijnt “Gek op het Nieuws”, inmiddels het elfde boekvan Jan J. Pieterse. De onderwerpen variëren hier van koekhappen tot bolletjesslikken, van trouwen tot topsport en van Sodom tot Gomorra. Dit alles omschreven in puntige verhalen.

Jan J. Pieterse is als plezierdichter ook al diversen jaren in de Nederlandse theaters te zien. Natuurlijk als presentator van de “Cabarestafette” en “Cultuur met Mes & Vork”, maar ook in “De Open Dicht Show”, samen met Frank van Pamelen. In het seizoen 2005-2006 speelt zelfs de opvolger van “De Open Dichtshow”, namelijk de “Open Dichtshow (deel 2)!”

Hij speelde in seizoen 2014-2015 in Club Sandwich.
Speelde in Wedstrijdje?! met Dorine Wiersma en Johan Hoogeboom.

Bibliografie:

1981: “De zwerftocht van Carcinoom”
“De graag geziene gast”
1997: “Klapvee”
1998: “Goedgemutst”
“De kleine Pieterse”
2000: “Amateurs” (columns)
“Petje af!”
2001: “Geen idee”
“Haarlem = Uit”
2002: “Spot verbroedert” (columns)
“Gek op het Nieuws” (columns)
2004: “Meer Blauw op straat”

Speelde in seizoen 2018-2019 een voorstelling met Frank van Pamelen & John Schleipen

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.