Vitalski

Vitalski (°turnhout, 1971) is een van de meest merkwaardige podiumfenomenen van Vlaanderen. Na een turbulente carrière als spilfiguur van de cabaretgroep Circus Bulderdrang, begon hij eind jaren negentig een solo-carrière als conferencier. Op televisie verscheen hij ondermeer in De Tabel Van Mendeljev, Mag Ik U Kussen en het jaaroverzicht van Canvas Het Besluit. Hij publiceerde een tiental romans en een duizendtal columns, voor o.a. De Morgen, Gazet Van Antwerpen, Studio Brussel, Radio 1. In Nederland won hij de Johnny Van Doorn-prijs voor het beste spoken word-optreden van het jaar.

In 2011 werd Vitalski veertig. Reden genoeg om uit te pakken met een zeer divers scala aan projecten. Zo verscheen begin 2011 zijn lijvige autobiografie Ik Slaap Als Een Croissant, speelt hij de solo-voorstelling van zijn tiende onemanshow De gelaarsde kat en laat hij zijn beste liedjes los op luisterend Vlaanderen middels een CD. Verder gaat op 8 december ‘Overleef je partner’ in première. Een verrassende duo-voorstelling met Veerle Malschaert als partner in crime.

Duivelskunstenaar Vitalski is van vele markten thuis. Op zijn grafsteen zullen zeker de woorden staan: “Hier ligt hij die weigerde keuzes te maken”.

Vitalski heet officieel de “Antwerpse Nachtburgemeester”. In november 2005 nam hij in Nederland de “Johnny Van Doorn”-prijs in ontvangst voor “beste literaire performance van het jaar”. Hij publiceerde verscheidene romans en cd’s met onder meer The Living Tornado’s en De Oranje Houtzagerij.

Vitalski had een boekenprogramma op Vitaya-tv, is bekend als teamkapitein in “De tabel van Mendeljev” en één van de helden in het drukbekeken survival-programma “Stanley’s Route”.

Met de regelmaat der tij publiceerde deze Uomo Universalis verhalen en gedichten in Diogenes, De Brakke Hond, Yang en DWB.

In het begin van de jaren negentig richtte Vitalski samen met J.M.H. Berckmans en Geert Beullens het ophefmakende rock’n’roll theater “Circus Bulderdrang” op. Na de jammerlijke split van dit nog steeds zeer invloedrijke cabaretgezelschap volgden muziekgroepen (The Living Tornados), performances (De Nachten), schilderijententoonstellingen, columns, romans (onder andere “ De geur van nat haar”) en theatervoorstellingen (onder meer project “Open Haard” van het Martha Tentatief en “Hotel Ideal”) elkaar op in een onnavolgbaar tempo.

Heden ten dage is Vitalski een even graag geziene als opvallende columnist. Hij schrijft columns voor De Morgen, Studio Brussel ( in het programma “Collage”) en Gazet Van Antwerpen. “Collage”. Sinds april 2002 doet Vitalski geregeld ook succesvolle, engelstalige stand-up comedy acts op Londense podia.

Maar bovenal is Vitalski een begenadigd performer-verteller-comedian-conferencier die niemand onberoerd laat. In de meest sobere omstandigheden, zonder decorstukken of ver gezochte flauwiteiten, vertelt hij zijn gloednieuwe verhalen over zijn indrukwekkende familie, zijn twaalf stielen en dertien ongelukken, zijn vele romantische maar telkens weer mislukkende liefdesaffaires en geeft hij een trefzekere cursus kleiduifschieten voor beginners dat wil zeggen binnenshuis. Geen dwangmatige grappigheden, maar een deels nuchtere, deels hilarische vertelkunst, dan weer volks en eenvoudig, dan weer zuiver en fijnzinnig, hypnotiserend in al zijn zuiverheid. Wie tijdens zijn hoogst vermakelijke one man shows niet op het puntje van zijn stoel zit, valt er af!

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.