Jeffrey Spalburg

Jeffrey Spalburg, cabaretier, acteur, comedian en schrijver met twee grote liefdes: theater en muziek. Al voor zijn toelating aan de Toneelschool Utrecht was de muziek altijd binnen handbereik. Het was in de Hiphop scene waar MC Jeff (Toen nog onder de naam MC Cocktail) zijn eerste stappen zette als ‘Master Of Ceremony’. In verschillende (underground) rapgroepen en later in een aantal bands (o.a.The Hipbone Connection en Horn of Plenty) leerde hij de kunst van het MC’en.

Later, onder de naam Brothers Of Showbizz presenteerde hij jarenlang met Najib Amhali diverse festivals. Door hun geheel eigen wijze van presenteren waren de Brothers graag geziene gasten op o.a. Bevrijdingspop, Racism Beat It, Lowlands en De Megafestatie. Het aankondigen van de verschillende bands gebeurde altijd met een chant of een rap, al dan niet voorzien van een stevige dosis human beatboxing. De Brothers Of Showbizz tekenden een platencontract bij Columbia Records waar enkele singels werden uitgebracht en het nummer ‘Passie’ in 1996 een bescheiden hit werd. Na dit hoogtepunt gingen de Brothers elk hun eigen weg in het theater.

Jeffrey startte naast zijn werk als freelance MC als acteur bij theatergroep Made in da Shade (nu MC). Zo combineerde hij zijn twee grote liefdes, theater en Hiphop. De theatergroep had veel succes met hun voorstellingen in binnen en buitenland en wordt gezien als de pioneer op het gebied van urban theater in Nederland. Jeffrey is binnen de groep nog steeds actief.

Naast acteren begon het schrijven van eigen werk een steeds belangrijkere plaats in te nemen. Eerst werd hij de vaste schrijver van cabaretier Jörgen Raymann, zowel voor zijn drie avondvullende shows als zijn televisieproducties. Sinds 2005 is Spalburg vast verbonden aan het Comedy Cafe in Amsterdam, waar hij regelmatig te zien is. Hierna begon het te kriebelen; Jeffrey wilde de ultieme combinatie van bedenken, schrijven en spelen omzetten in zijn eigen cabaretvoorstelling. In november 2008 ging zijn eerste avondvullende cabaretvoorstelling Brommers Kiek’n in première die hij zo’n kleine honderd keer speelde in zowel Nederland als Suriname. In 2009 is zijn tweede voorstelling Spiekerboks in première gegaan. Publiek en pers in het hele land waren unaniem enthousiast over het verhaal van zijn jeugd in Twente en zijn leven van nu in de grote stad. In 2010 volgde Spiekerboks die hij succesvol ook zo’n 100 keer speelde in Nederland en op Curacao gevolgd door Thuus in 2012 en Baas in 2014.

Het nummer Hengelo-o-o uit zijn voorstelling Baas werd als single uitgebracht in december 2012 maar het werd pas een hit nadat in juli 2013 de videoclip werd gepubliceerd. De clip ging binnen 24 uur viral en behaalde zelfs het NOS Journaal. De remix van Hengelo-o-o, getiteld Paramaribo-o-o die hij samen met Kenny B maakte, volgde in december 2013 en stond acht weken bovenaan de hitlijsten in Suriname. In Nederland schopte het nummer het ook tot de nummer één positie bij jongerenzender FunX. Zowel zijn programma’s Spiekerboks als Thuus zijn op televisie uitgezonden door de NTR.

Tegenwoordig is Jeffrey een graag geziene gast in grote muziektheaterproducties, zoals Swingin’ Harlem, It’s A Man’s World en Crooners Night Club. Daarin komt alles bij elkaar. Het bedenken, het schrijven en het uitvoeren van muziek én comedy. En dan natuurlijk in het theater!

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.