Eric van Sauers

Eric van Sauers wordt in 1964 geboren te Utrecht. In 1993 studeert hij af aan de toneelschool in Amsterdam. Een jaar na zijn afstuderen sluit hij zich aan bij de Comedytrain, het toen net opkomende Amsterdamse stand-up gezelschap, opgericht door Raoul Heertje. De eerste optredens zijn in café's door heel Nederland, later in het Betty Asfalt Complex en uiteindelijk in de eigen comedyclub Toomler. Inmiddels is de Comedytrain uitgegroeid tot hét stand-up-collectief. Nadat Hans Teeuwen Eric uiteindelijk overhaalt om mee te doen aan het festival Cameretten, betekent dit in 1997 zijn grote doorbraak. Eric wint het festival.

Dit was de basis voor de eerste solo-voorstelling "Eric van Sauers is Eric van Sauers" die in oktober 1998 in première ging en waarmee hij stad en land afgaat.

Daarna volgden de theatershows: “Een fijn warm mens” uit 2001, “De ware liefde” uit 2003, “Eric van Sauers liegt” uit 2005, “Smulpapen” uit 2007 en “Ridder” in 2009.

Na bijna twaalf jaar onafgebroken op het podium te hebben gestaan, is het in 2011 tijd voor een rustpauze. Nou ja, rustpauze. In januari 2011 maakt Eric nog een uitstapje naar de toneelvoorstelling “Topdog Underdog” bij MC. Daarna is hij druk met ‘Dit was het nieuws’, de “Comedytrain Grote Jongenstour” en speelt hij in de film “Doodslag”. In 2012/2013 houdt Eric alsnog een welverdiende sabattical.

Als acteur is Van Sauers daarnaast regelmatig te zien geweest op televisie. Zo speelde hij rollen in onder andere. "Bureau Kruislaan" , "Pleidooi", "De Sylvia Millecam show", "Het laatste oor", "De Vlaamsche Pot", "Sam Sam", "De Freddy en Ro show", "Huisje Boompje Beestje", "Au", "12 steden 13 ongelukken" en "Medea". Tevens speelde hij in een aantal Nederlandse speelfilms, zoals "Lef", "Cool!", "De Pijnbank" en "Sextet: De nationale bedverhalen". Hij werkte veel samen met Theo van Gogh die ook zijn eerste drie theaterprogramma's registreerde.

In 2002-2003 speelde hij de titelrol in de voorstelling "Othello" van het NNT, geregisseerd door zijn eigen regisseur Koos Terpstra.

In 1996 start het TROS programma "Dit Was Het Nieuws", een satirisch televisieprogramma gebaseerd op het BBC programma "Have I Got News For You". Eric wordt daar aangesteld, samen met Koos Terpstra, als onafhankelijk eindredacteur. Een taak dit wordt uitgebreid als hij in 2003 ook voor het programma "De vrienden van Van Swieten" de eindredactie op zich neemt.

Film
Eric van Sauers is te zien geweest in:

"Sextet: De nationale bedverhalen"
"Cool!" (2004)
"Baby Blue" (2001)
"Lef" (1999)
"De Pijnbank" (1998)

TV
Eric is te zien geweest in onder andere:

"Koefnoen" (2006)
"Medea" (2005)
"De Nacht van Aalbers" (2001)
"In naam van de staat" (1999)
"Het laatste oor" (1999)
"Sam sam" (1994)
"Bureau Kruislaan" (1993)
?
Wie Eric van Sauers ooit heeft gezien weet wat hij kan verwachten.
Hij is ongemeen grappig en gevaarlijk, maar vooral een meester-verteller. Hij verzint, hij verandert, hij daagt uit, en laat vaak meer van zichzelf zien dan goed voor hem is. Soms poëtisch, soms absurd, maar vooral uniek en onverwacht.
Hij kan romantisch zijn en het tegelijk ontkennen, schreeuwend zijn liefde uiten, slaand zijn publiek strelen.

Vijftien jaar lang was hij onafgebroken onderweg.
Gespeeld in honderden theaters. Gegeten in even zo vele restaurants.
Ontelbare lachen gehoord, opendoekjes gekregen, applaus ontvangen, missers ontkent, hilarische hoogtepunten beleeft, in lege zaaltjes geëchood.

Speelt geen voorstelling in seizoen 2020/2021.
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.