Arthur Umbgrove

Cabaret en stand up
Van 1990 tot 1994 is Arthur vaste kracht bij Comedytrain. Ook treedt hij een aantal keren op in Amerikaanse comedyclubs. In september 1994 maakt Arthur, samen met pianist Alberto Klein Goldewijk, zijn eerste avondvullende cabaretprogramma, Een tekkel met de stok. Hierin combineert hij liedjes met stand-up. In de programma’s daarna, Kettingen (1996), Twee straten verder (1998) en 100 Helden (2000) wordt muziek steeds belangrijker.

Muziek
In 1998 komt zijn debuut-CD Twee straten verder uit (Sony Music). Arthur wordt genomineerd voor een Edison, de single Contract wordt de radio 3 FM megahit.
In de jaren daarna volgen de albums 100 helden (2000), Achterste brug (2002) en Vlak voordat (2007) die allemaal zeer goed ontvangen worden.
Zijn vijfde CD, Stilte Opname (2009), maakt hij op verzoek van het Emma kinderziekenhuis AMC. De teksten zijn gebaseerd op verhalen van kinderen die er liggen. Op de CD werkt hij samen met zangeres Birgit Schuurman. Een aantal liedjes wordt gebruikt in de theatervoorstelling Achtste groepers huilen niet naar het kinderboek van Jacques Vriens. De voorstelling wordt bekroond met de Musicalworld Award 2011 voor Beste jeugdvoorstelling.
Arthur schrijft ook liedjes voor de voorstellingen Oorlogsgeheimen en Brammetje Baas.

Boeken
In april 2006 komt zijn debuutroman Midden op de weg zo hard mogelijk uit, die gaat over een kleinzoon die de sporen volgt van zijn grootvader die spion was in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is voor een groot deel (auto)biografisch.
Het boek wordt genomineerd voor de Anton Wachter prijs, de Selexyz debuutsprijs en bekroond met de LIBRA debutantenprijs.

Daarna volgt De hartslag van de aarde (2008), welk verhaal losjes gebaseerd is op het levensverhaal van zijn andere grootvader die geoloog was en al in de jaren veertig een boek schreef over de opwarming en afkoeling van de aarde.
Arthurs derde roman, Hotel Sofia, over vier vrienden die elkaar na dertig jaar weer zien, wordt door Knack in de top vijf van beste Nederlandse romans van 2012 gezet.
In mei 2015 verschijnt zijn nieuwe roman Paradise Village (2015) over een opgejaagde bankdirecteur die het land uitvlucht nadat zijn bank gered moet worden door de staat.
Wat we weten (2017) is Arthurs laatste roman is een liefdevol portret van drie broers uit Aleppo en tegelijkertijd een cynisch verslag van een onmogelijk asielbeleid.

Discografie:

1998: “Twee straten verder”(cd)
1998: ‘Spijkers”(single)
1998: “Contract”(single)
1999: “Contract”(single)
2000: “100 Helden” (cd)
2001: “Asielzoeker”(single)
2002: “Achterste Brug” (cd)

Arthur Umbgrove op verzamelalbums.

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.