Micha Wertheim

Op zijn achste verjaardag kreeg Micha een goocheldoos cadeau. Toen de doos binnen een half uur kwijt was, besefte hij over bovennatuurlijke krachten te beschikken en kocht een hoed met bijbehorende cape.

In zijn studententijd verdiende hij zo een aardig centje bij als goochelaar op partijtjes.

Micha Wertheim studeerde Cultuur- en Wetenschapsstudies aan de Universiteit Maastricht.
Tijdens zijn studie begint hij met schrijven voor de faculteit en later voor de Universiteitkrant. In 1995 krijgt hij als columnist een vaste plek op de achterpagina van ‘De Observant'. In 1997 begint hij op die zelfde achterpagina een wekelijks feuilleton waar hij twee jaar later mee stopt. In 1998 neemt hij het initiatief tot het opzetten van Mosaïek, een door studenten gemaakt cultuurwetenschappelijk tijdschrift.

In 1998 rond hij de studie af met een doctoraalscriptie over het leven en werk van Franz Kafka onder de titel “Wunsch, Indianer zu werden”: een onderzoek naar de betekenis van het reismotief in het werk en leven van Franz Kafka.

Na zijn afstuderen verhuisde Wertheim naar Amsterdam. Daar wordt hij in Toomler na twee audities aangenomen bij het stand-up gezelschap Comedytrain. In datzelfde jaar, 1998, begint Wertheim met het maken van radiodocumentaires en het schrijven van bijdragen voor VPRO's ‘De Avonden’.

Begin 2004 wint Wertheim de jury en publieksprijs tijdens het Leids Cabaret Festival, sindsdien treedt hij voornamelijk binnen en soms buiten Nederland op als cabaretier. Geraffineerd, zo typeerde de jury het optreden.

In 2009 hield Wertheim de jaarlijkse Lira Lezing. Zijn voordracht Satire in het tijdperk van de manische reproduceerbaarheid ging over de rol van satire in een populistische samenleving.

Radio

Wertheim maakte ondermeer radiodocumentaires over; Zohar Argov de Elvis van Israel, Het leven en werk van Max Tailleur, Stand-up comedy in New York, Bloed diamanten, Het Walter Maas Huis, Vliegen in Amerika na 9/11, Architectuur in Israël en Toerisme in Mozambique.

Kinderboeken

‘Duimelot’, (podium 2003) geïllustreerd door Cristina Garcia Martin. Het boek bevat oude en nieuwe vingerversjes en werd in opdracht VPRO's ‘Villa Achterwerk’ door Wertheim en Garcia Martin uitgewerkt tot een animatieserie onder de noemer ‘Vinger TV’. (podium 2003)

‘Hoe Lima een lekke band kreeg’. Geïllustreerd door Jeroen de Leijer en Marjolein Schalk. Gaat over een driewieler die wegfietst uit een fietsenmakerij. (De Harmonie 2010)

Juryrapport Leids Cabaret Festival
“Met zijn sterke teksten en humor manipuleert hij op geniale wijzen de toeschouwers een richting uit die zij bij aanvang weigerden in te slaan”

Het Parool
“Wertheim was de gedoodverfde winnaar”

De Telegraaf
“Wertheim is innemend arrogant, irritant en uitermate grappig tegelijkertijd”

Volkskrant
"talent met groot publieksappeal"

Naast zijn theatervoorstellingen heeft Wertheim altijd satirische columns geschreven voor ondermeer VARA's Spijkers met Koppen, de Dag, NRC NEXT, de Volkskrant en het AD magazine. Sinds 2009 heeft hij een wekelijkse plek in Vrij Nederland. Verder leverde hij tekstbijdragen aan Dit Was het Nieuws en publiceert hij onregelmatig reportages essays en recensies.

Iedere derde zondag van de maand presenteert Micha, samen met Paulien Cornelisse, Echt Gebeurd in Toomler. Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Ook leest er maandelijks iemand voor uit zijn of haar puberdagboek. In 2010 werd hij geselecteerd voor de ‘Best of the Fringe Encore SERIES’ in New York.

Naast zijn voorstellingen publiceert Micha onregelmatig reportages, essays en recensies. Micha schreef jarenlang een column in Vrij Nederland. Samen met Paulien Cornelisse en Eva Maria Staal organiseert en presenteert Micha iedere 3e zondag van de maand ‘Echt Gebeurd’ in Toomler. In 2010 werd hij geselecteerd voor de ‘Best of the Fringe Encore SERIES’ in New York. In 2013 heeft Micha de voorstelling Polderman baart zorgen van Katinka Polderman geregisseerd.

Behalve 11 voorstellingen waarmee hij ook in Amerika en Engeland lof oogstte, schrijft hij wekelijks spraakmakende columns (eerst voor Vrij Nederland, momenteel Achter op de Volkskrant), publiceerde hij essays over de moeilijkheden en beperkingen van humor voor De Correspondent en NRC Handelsblad, maakte hij 4 kinderboeken en twee muzikale kindervoorstellingen (waarvan de laatste samen met Fay Lovsky) en is hij samen met Paulien Cornelisse al tien jaar de drijvende kracht achter Echt Gebeurd, de best beluisterde podcast van Nederland.

Kinderboeken:

Familie Decibel (2018)
‘De Hik’(De Harmonie, 2015)
‘Duimelot’. Versjes over vingers (Podium, 2003)
‘Hoe Lima een lekke band kreeg’. (De Harmonie, 2010)
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.