Viggo Waas: een clownesque held

Viggo Waas

Cruijff en Pipo

Gezien op: 17-04-2016 De Kleine Komedie, Amsterdam


De statige stem van de gekrulde NOS-presentator Jeroen Overbeek klinkt in een geluidsfragment met wat de samenvatting zou kunnen zijn van het leven van Viggo Waas. Erg opbeurend is dit hypothetische nieuwsbericht niet; de grootste wapenfeiten van de vierenvijftigjarige Amsterdammer zijn de grijsgedraaide Johan Cruijff-imitaties uit zijn tijd bij Kopspijkers. Hoewel Waas de beste Cruijff-imitator ter wereld is, wordt toch duidelijk dat hij meer wil. Er zit een weerzinwekkende kloof tussen wie hij altijd wou zijn en wie hij is geworden.

De moraal van het verhaal voel je al aankomen: Waas laat merken dat hij zich nogal een Pipo voelt en opkijkt tegen de onmenselijke prestaties van zijn grote voetbalheld Johan Cruijff. De figuur Pipo de Clown behelsde alles wat hij niet wilde worden. Het ‘feit’ dat Viggo audities heeft gedaan voor de rol van Pipo de Clown – en het niet eens geworden is – maakt het geheel extra pijnlijk. Als vluchtweg voor deze open wond fantaseert Viggo Waas er op los gedurende zijn voorstelling. Zo schijnt het dat hij het halve Feyenoordlegioen heeft neergehoekt, tegen Vladimir Poetin heeft gejudood en met Angela Merkel heeft gecoïteerd.

Viggo is als meestervoorspeller bij Radio 538 wel gewend om cowboyverhalen te vertellen. Het ligt er heel dik bovenop dat hij alles uit zijn duim zuigt. De voetballerij is hierbij zijn grote inspiratiebron. De ex-jeugdspeler van Ajax (wat hij wél echt is geweest) is hilarisch als hij over zijn aanwezigheid bij een historische pot voetbal Ajax - Juventus uit de Europacup I vertelt. In een kolkende ArenA waren vijftigduizend man door het dolle heen dankzij Waas. Hij speelde mee voor Ajax, als ballenjongen welteverstaan. Waas was in ieder geval letterlijk en figuurlijk dicht bij zijn voetbaldroom. Naast een stortvloed aan platte grappen is dit soort subtiele symboliek in zijn voorstelling verweven.

Waas zijn zoektocht naar echte heldhaftigheid tussen alle hersenspinsels en leugens wordt afgewisseld met aangrijpende flarden uit het leven van zijn Joodse vader tijdens de WOII. Hiermee wordt later duidelijk dat de grootste held van Waas niet het orakel Cruijf is, maar zijn pa. De harde historische feiten met de gruweldaden van de nazi’s worden abrupt en vrij willekeurig afgewisseld met de geinige kronkels van Viggo. Tel hierbij op een vijftal originele gitaarliedjes en je hebt een verzameling prachtige ingrediënten die eigenlijk niet helemaal lekker zijn gemixt. Een gemiste kans. Waas sluit af met een levensles in persona Johan Cruijff die als een soort apostel ‘Pipo Waas’ toespreekt. Viggo Waas jaagt zijn dromen na en is daarmee zeker niet alleen maar een clown.
Boy Zelle
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.