Ondanks ambitie blijft Jouke aan de oppervlakte

Pieter Jouke

Dingen die ik dacht

Gezien op: 22-02-2017 De Kleine Komedie Amsterdam


In ‘Dingen die ik dacht’ geeft Pieter Jouke een kijkje in zijn hoofd. Er gebeurt heel wat in zijn gedachten, maar het blijkt nog niet zo eenvoudig om dat naar buiten te krijgen, laat staan over te brengen. In de onophoudelijke stroom van grapjes, woorden en taalkunstjes is het meligheid die de boventoon voert. Veel vraagt Jouke niet van het publiek; het is vooral zíjn verbeelding waar we in mee moeten. En dat lijkt dan weer niet erg ambitieus voor een voorstelling die over ambitie gaat.

Wat is waar, wat is echt en hoe belangrijk is dat, wat is de sleutel tot succes en wat laat jouw ‘film’ zien aan het einde van je leven? Jouke kleurt de levensvragen in met verhalen over zijn angst voor paarden, zijn afkeer voor makelaars en het ‘emotioneel uit het lood porken’ van zijn kinderen. Prima verhalen en thema’s waar iedereen zich wel iets bij kan voorstellen. Jouke heeft echter de neiging zijn bedoelingen teveel uit te leggen en laat weinig ruimte voor eigen interpretatie.

Door vriend Meta op te voeren stelt Jouke zijn eigen gedachten en de oprechtheid ervan ter discussie. Dit metaniveau trekt hij ook door naar de voorstelling in het algemeen; enigszins belerend legt hij uit hoe cabaret en grappen werken. Deze constructie wordt vooral ongemakkelijk als hij toelicht waarom hij een Marokkaan opvoert in een conflictsituatie. Subtieler zijn de gedichten waarin hij zijn gedachtenkronkels verpakt. Ze zijn ritmisch en verhalend, al leidt de rap-performance wat af.

Vrijwel iedere zin die Jouke uitspreekt bevat wel een terzijde of woordgrap. Ingewikkeld is het niet, maar het gaat snel en is véél waardoor een deel al vervlogen is voordat je erbij stil kunt staan. De meeste woordgrappen zijn van een bedenkelijk niveau; leuker is het als hij ‘veiligheid’ vervangt door ‘gezelligheid’ en dit nog even opstapelt. Al is de stap naar terrorisme wat overmoedig. Er borrelt van alles op aan de oppervlakte, maar daar blijft het ook. Met een paardendans als dieptepunt.

Opmerkelijk dat Jouke, die van taal houdt en weet hoe hij een verhaal vertellen moet, zijn voorstelling zo tweedimensionaal houdt. Als hij dan een serieuze noot toevoegt en vertelt over een cabaretier die na optredens zijn bloemen naar een ziekenhuis brengt, lost de emotionele lading al snel op in de luchtigheid waarin hij de zaal eerder gehuld heeft. Jouke lijkt op twee gedachten te hinken en in dit geval zijn de snelle, gulle lach én bezinning twee ambities die niet goed samengaan.
Lieke van den Brink
Lieke van den Brink
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.