De allerbeste wensen

Claudia de Breij

Oudejaarsconference 2019

Gezien op: 20-12-2019 De Kleine Komedie Amsterdam


Ok, iedereen kent Claudia de Breij natuurlijk als tafeldame en vaste gast van Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD. Of anders van haar door de Toppers groot gezongen cabaret-hit ‘Mag ik dan bij jou’. Maar Claudia de Breij kan zoveel meer. Of liever gezegd: Claudia de Breij heeft een talent dat slechts weinigen hebben: ze kan verbinden.

Hoewel de eerste opkomst van haar Oudejaarsconference nog enigszins gekunsteld overkomt en op de oppervlakkige lach lijkt te zijn ingestoken, is de waarheid precies andersom. Gehuld in een levensgroot Sumo-achtig pandabeer-pak maakt De Breij een statement tegen het zwart-wit denken. De pianoklanken van Beethovens Ode an die Freude (“Alle Menschen werden Brüder”) gaan weliswaar naadloos over in een welbekende hit van De Snollebollekes, maar in de visie van De Breij gaan we - zelf én met onze democratie - niet langer Van Links……! Naar Rechts……! maar met open vizier en uitgestoken hand door het midden. Net als vroeger op oudejaarsavond in het dorp: je hand uitsteken, de ander in de ogen kijken en elkaar oprecht het beste wensen.

Rode draad van deze oudejaarsconference is de Gemeenteraadsverkiezing van 1984, waarin Claudia’s vader Henk de Breij het opneemt tegen concurrent Gerrit. Als klein meisje van 8 of 9 jaar was Claudia natuurlijk vóór haar vader en tégen concurrent Gerrit. Maar haar poging om haar vader een voordeeltje te geven door de verkiezingsposters van Gerrit overal in de dorp weg te halen stuit op verzet én op een wijze les van vader De Breij: terughangen en sorry zeggen!

Want democratie, dat is regeringsvorm waar de meerderheid het voor het zeggen heeft, “rekening houdend met de noden en wensen van de minderheid”, aldus vader De Breij. Als je die minderheid niet langer respecteert, en dus alleen maar doet wat je zelf wilt, leef je niet meer in een democratie maar in een dictatuur. Dat is volgens dochter Claudia dan ook de reden dat we elkaar met Nieuwjaar allemaal (óók die ‘hufter van de buren’) de beste wensen wensen.

Heel knap - en als argument volstrekt overtuigend - is hoe Claudia de Breij de politiek in een paar korte zinnetjes samenvat: “als ik vóór het homohuwelijk ben, betekent dat natuurlijk niet dat Kees van der Staay plotseling met een man moet trouwen; voor hem verandert er niets. Er komt gewoon een optie BIJ. Maar als hij tégen het homohuwelijk is en voldoende medestanders vindt, mag ik niet meer met mijn vrouw getrouwd zijn en verandert voor mij alles! Er verdwijnt dan een optie, een verworven recht. Moraal: omarm ook de tegengestelde meningen, want die zijn er juist om je wereldbeeld te verbreden! Als je ze uitsluit, wordt ook je eigen wereld kleiner. Sterk staaltje inclusief denken van De Breij en een wijze les aan heel politiek Nederland. Ik hoop dat ze kijken en luisteren.

Met deze oudejaarsconference breekt Claudia de Breij een lans voor de risiconemers, de mensen die hun nek durven uit te steken voor doelen die het waard zijn om voor de vechten. Mensen die voor dat doel blijven strijden, of er nou tegenstand is of niet. Of Johan Derksen het er nou mee eens is of (zoals eigenlijk altijd) niet. Want, zoals Claudia de Breij terecht opmerkt: “Om verandering teweeg te brengen, heb je mensen nodig die voorop durven lopen”. En Claudia loopt met haar boodschap van verbinding trots in de voorhoede, met het spandoek van verbroedering duidelijk zichtbaar boven haar hoofd.

Alle menschen werden Brüder, ook (of misschien wel juíst) de ‘verliezers’, want het getuigt van grote moed om waardig te verliezen! Vier het verlies dus als een overwinning (of zoals Claudia zingt: “eens zullen wij winnen, want wij zijn met meer”).

Deze oudejaarsconference is er misschien één in een nieuw jasje, maar ze sluit strak aan op een oude traditie: die van elkaar op oudejaarsavond de hand reiken, in de ogen kijken en het beste wensen. Dus koop kaarten, kijk de conference op tv, of beter nog: ga zelf om klokslag twaalf uur naar buiten, kijk je buren in de ogen en wens iedereen die het maar wil horen de beste wensen! Omarm je naasten én hun al dan niet afwijkende mening. Het ergste dat er kan gebeuren, is dat er een optie BIJ komt!
Marnix Langeveld
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.