Fotograaf: Heleen Jonkman

Ook bij Nederkoorn zal hoogtij dagen

Patrick Nederkoorn

Hoogtij

Gezien op: 27-09-2022 De Kleine Komedie, Amsterdam


Bij het doelgroep-daten ontmoet Patrick Nederkoorn een klimaatactiviste. Zij is de kapstok voor het persoonlijke verhaal van de cabaretier die moeilijk kan omgaan met pre-traumatische stress door de verontrustende berichten over klimaatverandering. Het lid van het Spijkers met Koppen cabaretteam is zich bewust van de gevoeligheid van zijn onderwerp. Om dat gevoel weg te nemen laat hij het publiek even lekker ‘gatverdamme’ zeggen. Hij moet daarna wel van erg goeden huize komen om een originele twist aan zijn voorstelling te geven. Hij is daar zeker in geslaagd, maar helemaal aan open deuren kon hij niet ontkomen.

In eerste instantie is Nederkoorn iemand die pas in actie komt als een ramp zich al aan het voltrekken is. Een brandweerman moet hem uit het huis halen als de vlammen van een brand al bijna bij de voordeur zijn. Formule 1 kijken is een grote hobby en hij lijkt zich maar weinig bewust van de catastrofe die op ons afkomt. Hij mist juist dit zicht op de toekomst dat hem op zijn plek houdt.

In Hoogtij onderzoekt hij zijn eigen handelen en door grappige dialogen met oud-huisgenoot en pianist Guido van de Meent zien we het dilemma waar Nederkoorn mee worstelt: behoud van principes. De waarschuwende vinger is niet nieuw en daarom is het knap dat hij het publiek meeneemt in zijn eigen bewustwording in een mooi kloppend verhaal. Volgens de klimaatactiviste is een gebrek aan voorstellingsvermogen voor een cabaretier funest, maar stukje bij beetje wordt de voorstelling van Nederkoorn de voorstelling in ons hoofd.

Nederland verdwijnt onder de zeespiegel en Nederkoorn leert alvast Duits, omdat Duitsland onze vluchtheuvel wordt. De klimaatactiviste houdt hem elke keer een spiegel voor en Nederkoorn wordt geconfronteerd met zijn onvermogen tot handelen, omdat hij eigenlijk niet weet waartoe hij in staat is. Veel oplossingen om iets aan klimaatverandering te doen zijn herkauwd en de speech van Greta Thunberg gebruiken om de ernst te onderstrepen is weinig origineel.

Toch weet Nederkoorn met ontroerende liedjes en een mooie twist de voorstelling naar een hoger niveau te tillen. Door een goed lichtplan wordt de voorstelling bij vlagen intiem. Je zou kunnen denken dat je naar een voorstelling gaat met een pessimistische boodschap, maar die boodschap is ons allen wel bekend. Niks nieuws. Nederkoorn heeft het aangedurfd om zijn persoonlijke leven te verweven met dit actuele thema. Hij moest wel: moet je maar niet verliefd worden op een klimaatactiviste. Hij raadt het ons allemaal aan, maar velen zullen die verliefdheid niet nodig hebben om de ernst te zien. We kunnen wél met zijn allen Patrick Nederkoorn in de armen sluiten, dus ga zeker kijken. Wel snel een beetje, want het water stijgt.

Leopold
Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.