Finalisten Leids Cabaret Festival 2024 bekend print pagina (0-02-2024)

Dit zijn de finalisten van het Leids Cabaret Festival 2024:
Said El Hassnaoui, Tim Kroezen en David Linszen in finale op 10 februari 2024

Tijdens de halve finale van het Leids Cabaret Festival op donderdag 8 februari heeft de jury de drie finalisten gekozen. Said El Hassnaoui, Tim Kroezen en David Linszen gaan door naar de finale.

Said El Hassnaoui (1983)
Said is geboren in Marokko en getogen in Veenendaal. Niet één, maar drie culturen rijk. Voor de ‘gewone’ Nederlander is Said een Marokkaan. Voor de Marokkaan in Marokko is hij een Nederlander en in de bible belt is hij vooral een moslim. Zie je dan maar eens ergens thuis te voelen. Telkens wanneer hij denkt lekker bezig te zijn, komt er weer een tegenslag. Vooroordelen, culturele verschillen, racisme, noem maar op. Hoe ga je daar mee om? Said laat zien hoe je iets negatiefs omdraait in iets positiefs. Het leven loopt niet lineair maar als je de kronkels omarmt kun je alles weglachen.

Tim Kroezen (1991)
Tim zit het liefst in zijn hoofd, want daar voelt hij de meeste controle. Hij wilde eigenlijk altijd al cabaret maken, maar dat vond hij de eerste 27 jaar van zijn leven zo’n onvolwassen wens, dat hij dat nooit serieus heeft genomen. Het Management Traineeship van Unilever gaf hem de bezieling om dat alsnog te doen. Zijn programma gaat over bewijzen dat je goed genoeg bent, over zijn ontzag voor Dai Carter en over het leven als wedstrijd, waar je van moet proberen te winnen.

David Linszen (1991)
Davids absurdistische en muzikale programma gaat over iemand die niet in staat is om normaal contact met de buitenwereld te leggen, maar een groot verlangen heeft om dat wel te doen. Hij vindt houvast in zijn eigen ideeën en fantasieën, alhoewel hij zich daar ook in kan verliezen. Het is maar de vraag of het hem lukt om vrede te sluiten met zijn eigenaardigheden. Is er iemand die hem kan redden?

Deze drie cabaretiers spelen tijdens de finale op zaterdag 10 februari in een volledig uitverkochte schouwburg. Daarna volgt voor de finalisten een tournee langs veertig theaters in Nederland, die op 31 mei, 1 en 2 juni eindigt daar waar het begon: de Leidse Schouwburg.

De presentatie van de finale is, net zoals bij de halve finale, in handen van Jan Jaap van der Wal. Tijdens het juryberaad geeft Ellen ten Damme een gastoptreden.

Jury & prijzen
Het Leids Cabaret Festival telt maar liefst drie prijzen! De juryprijs is de prijs waarmee je dé winnaar van het LCF wordt. De winnaar van deze prijs wordt door de vakjury uitgekozen en wint een cheque om te bouwen aan de toekomst, ter waarde van € 1500, beschikbaar gesteld door du Prie bouw & ontwikkeling. De jury bestaat uit Niek Barendsen (regisseur, schrijver en acteur), Fleur Boots (producent en impresario Sjoege Management), Floor Nicolas (programmeur De Kleine Komedie) en Nina de la Parra (performer, schrijver en zangeres).

De publieksprijs wordt tijdens de finale, na de drie optredens van de finalisten, door het publiek, bepaald.

De studentenjury, vertegenwoordigd door leden van L.S.V. Minerva, L.V.V.S Augustinus, Asopos de Vliet en A.L.S.V. Quintus, wijst de studenten juryprijs toe aan die cabaretier die met zijn of haar optreden het beste aansluit bij de belevingswereld van studenten. De studentenjury kan kiezen uit alle acht deelnemers, dus ook die deelnemers die de (halve) finale niet gehaald hebben. Deze ontwikkelprijs bestaat uit een optreden in het café van de Stadsgehoorzaal en coaching door een cabaretregisseur ter waarde van € 1500. Het Strategisch Partnerschap, een samenwerking tussen Gemeente Leiden, Leiden&Partners en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, stelt deze ontwikkelprijs beschikbaar voor hét aanstormend talent van het Leids Cabaret Festival.


Het festival
Het Leids Cabaret Festival is sinds 1978 een vooraanstaand podium voor jong en nieuw cabarettalent. Gevestigde namen zoals Erik van Muiswinkel, Lebbis, Dolf Jansen, Najib Amhali, Wim Helsen, Micha Wertheim en recenter Tim Fransen, Kasper van der Laan, Merijn Scholten en Lisa Osterman begonnen ooit hun carrière op het toneel van de Leidse Schouwburg. De organisatie van het Leids Cabaret Festival is sinds 2023 in handen van de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal. Leidenaar en komiek Jochem Myjer is ambassadeur van het festival.

Het Leids Cabaret Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leiden, Leiden&Partners, Bunker Theaterzaken, studentenvereniging Augustinus, Stichting Reünisten Augustinus, Flowsound, Cultuurfonds Leiden, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, B2 Cleaning, du Prie bouw & ontwikkeling, ALV Productions en Van der Kroft.

Lees meer op: https://leidscabaretfestival.nl/Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.