Recensie Peter van Rooijen

Hobby-baard

Peter van Rooijen met de voorstelling NERGENS VEILIG
Gezien op: 10-12-2015 Theater Bellevue, Amsterdam

Al direct bij het begin van de voorstelling is de toon gezet: een uiterst somber liedje over de slechtheid van de mens, maar met een grote glimlach en een kleine gitaar gebracht. Zoals hij zelf zegt: “muziek bepaalt de sfeer” en omdat het een muzikale voorstelling is, is de sfeer meteen ontspannen. Of ja, ontspannen? De herhaalde uiting dat er niks gaat gebeuren, is natuurlijk een voorbode voor wat er allemaal wèl gebeurt.

De voorstelling laat zich niet makkelijk categoriseren. Het heeft soms wat van Jiskefet, sommige grappen doen denken aan Hans Teeuwen – maar toch ook weer niet – en zelfs de liedjes zijn meer muzikale anekdotes dan echte liedjes. Toch laat het publiek zich er makkelijk in meevoeren. En het moet gezegd worden: Peter beheerst niet alleen zijn eigen emoties feilloos, maar ook die van het publiek. Naast de muziek dragen ook de mimiek en timing bij aan de sfeer. En natuurlijk die in het oog springende, vuistdikke baard (“ik ben geen moslimextremist, deze baard is hobby”).

Hoewel Peter van Rooijen geen complete nieuweling is in het theater – in 2012 won hij al de Wim Sonneveldprijs tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival – geniet hij nog niet voldoende bekendheid om de grote zalen te kunnen bespelen. De voorstelling komt in een kleinere zaal echter prima tot zijn recht. Omdat de inhoud sterk genoeg is, hoeft Peter het niet van een groots décor of andere afleidingen te hebben, anders dan de muzikale omlijsting door muzikant Anne Punt.

Zo leeg als het décor is, zo vol is de voorstelling. Een duidelijke lijn of onderliggende boodschap valt in de vele grappen en liedjes niet snel te ontwaren, maar dat maakt het geheel niet minder vermakelijk. Peter toont zich zeer taalvaardig, met mooie spitsvondigheden en een stortvloed aan onverwachte grappen. Zelfs het stukje over voorspelbaarheid is niet voorspelbaar. En daarin ligt meteen de kracht van de voorstelling: steeds word je als toeschouwer op het verkeerde been gezet. Wat dat betreft ben je dus letterlijk ‘nergens veilig’.

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.