Recensie Thijs Kemperink

‘De waarheid is niet altijd zoals ik hem zie’

Thijs Kemperink met de voorstelling ZLEUR
Gezien op: 15-01-2016 Stadstheater De Bond, Oldenzaal

‘Welkom Oldenzaal! Hebben jullie zin in een gezellige avond?’ ‘Ja!!’ Roept het enthousiaste publiek. ‘Dat is mooi, dat duurt dan nog ongeveer anderhalf uur voor die avond kan beginnen.’ Thijs Kemperink heeft de avond geopend. De barbecue kan beginnen, het centrale thema van een avond waarin vele flauwe, onverwachte en steengoede grappen voorbij komen. Maar ook een avond waarin hij serieus is, zijn kwetsbare kant laat zien en het publiek dichtbij laat komen.

Het is de derde voorstelling van Thijs, een jonge cabaretier die nog niet heel bekend is in Nederland, maar de ambitie en het vermogen heeft om nog flink wat stappen te maken. Voor deze voorstelling toert hij voornamelijk door Overijssel en dat is ook wel waar de voorstelling thuis hoort. Met humor en veel liefde voor het tukkerland neemt hij Oldenzaal mee in geweldige herkenbare grappen. Thijs windt er geen doekjes om, als een echte nuchtere Twentenaar zegt hij waar het op staat en dat wordt gewaardeerd. Hij steekt de draak met het grote het Westen en dat vindt Oldenzaal heerlijk.

Maar Thijs is ook kritisch naar zichzelf. In de voorstelling vertelt hij over de koop van zijn ouderlijk huis. Thijs vertelt over de kennismaking met zijn buren en wat voor rare trekken die mensen eigenlijk allemaal hebben, het publiek geniet van zijn geweldige sketches. Maar tijdens de barbecue, die hij organiseerde voor zijn buren, leert hij de mensen achter die gekke trekken kennen en wordt hij geconfronteerd met zijn kijk op de wereld; ‘De waarheid is niet altijd zoals ik hem zie.’
Een andere rode draad in de voorstelling is de kinderwens van Thijs en zijn vrouw, een wens die niet zomaar in vervulling gaat. Naast een humoristisch verhaal van alle stappen die ze samen hebben doorlopen laat Thijs hier zijn emotie zien, zijn kwetsbare kant en dat levert hem veel respect op van het publiek.

Thijs haalt geen grote wereldthema’s aan in zijn voorstelling, maar neemt het publiek mee in het dagelijkse leven. En juist dat is waar het publiek deze avond van geniet, de herkenbaarheid. Thijs zegt wat anderen denken. Door middel van verschillende hilarische typetjes laat hij het publiek meerdere malen tot tranen toe lachen. Thijs weet het publiek te boeien tot de laatste minuut.

Bregje Verschaeren Petersen

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.