Recensie Eva Crutzen

Eva Crutzen maakt met ‘Spiritus’ een juweeltje.

Eva Crutzen met de voorstelling Spiritus
Gezien op: 15-01-2016 Cultuurcentrum Griffioen, Amstelveen

Na de door de pers lovend ontvangen debuutvoorstelling ‘Bankzitten’ was het tijd voor het volgende avondvullend programma van Eva Crutzen. En wel: ‘Spiritus’. De première werd gehouden in Cultuurcentrum Griffioen te Amstelveen. Een uitverkochte grote zaal zat klaar om naar de winnares van de publieksprijs van het Amsterdam Kleinkunst Festival van 2012 te kijken. Om een verbinding met elkaar te krijgen werd iedereen voorzien van een polsbandje, met daarop een lampje bevestigd. Een aardig idee, er ontstonden spontaan gesprekken met wildvreemden over hoe en wat er te gebeuren staat.

De rode draad van de show is het hebben van onbegrensde mogelijkheden in de huidige tijd en hoe je hier als samenleving, of in dit geval als Eva zelf, mee om zou kunnen gaan. Dit wordt verteld aan de hand van mooie, soms heel herkenbare verhalen. Ook de fijne zangstem en knappe songs zitten erg goed in elkaar. Omdat ze vaak een erg catchy geluid hebben zou je bijna vergeten dat ze wel degelijk een meerwaarde zijn voor het totale verhaal.

Het begin van de voorstelling is direct erg energiek, waardoor het begin van de show door Eva ietwat hijgend wordt verteld. Dit is even storend maar gelukkig na korte tijd weg, waarna de verhalen over de jeugd in Simpelveld ter sprake komt en je direct goed in het verhaal komt. Met name het plezier dat Eva Crutzen zelf vindt in haar spel is erg mooi om te zien en komt goed over op de zaal. Haar dansjes en gezichtsuitdrukkingen zijn bij tijden hilarisch.

Het grote hoogtepunt van de show zit echter aan het eind wanneer er contact op wordt genomen de telefonische hulplijn. Een pareltje welk ieder publiek aan zal spreken. Overigens speelt Eva Crutzen deze show niet alleen, maar maakt nadrukkelijk gebruik van de mogelijkheden die de moderne technieken met zich meenemen. Dit wordt begeleid door Jerry Bloem die hier ook nadrukkelijk zijn visitekaartje afgeeft. Zijn bijdrage is meer dan alleen een achtergrondmuziekje en de chemie tussen de twee is erg goed. Een slimme zet dus om deze geluidsman op het podium te plaatsen.

Eva Crutzen straalt van begin tot eind op het podium, een basis voor succes. Op sommige stukjes slaat de spanning even weg, dit zou beter kunnen, maar over het algemeen genomen heeft de show een bijzonder hoog niveau. De voorstelling is ruim anderhalf uur en zeker een bezoek waard. Eva Crutzen snoert in een keer iedereen de mond die beweert dat vrouwen niet grappig zouden zijn. Een van de betere shows van dit theaterseizoen, die je zeker gezien moet hebben! En mocht dit niet gebeuren gaan we in de toekomst zeker nog van haar horen…

Jurgen Kraats

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.