Recensie Niet Schieten

Vechten tegen windmolens

Niet Schieten met de voorstelling Kusje erop!
Gezien op: 16-01-2016 Schouwburg De Meerse

Als het publiek de zaal in komt, staan de mannen van Niet Schieten! zich al op het toneel op te warmen met push-ups, sit-ups en andere typische sportschool-bewegingen. In combinatie met het even simpele als doeltreffende décor bestaande uit een veelheid aan hangende touwen, een kist en een paar bokshandschoenen, belooft het een fysieke voorstelling te worden. Die belofte wordt helaas niet ingelost. En dát is misschien wel de grootste rode draad van de voorstelling: wachten op iets dat niet komt.

Het centrale thema is Don Quichot; het beroemde verhaal van de man van La Mancha, die in zijn strijd tegen windmolens terzijde wordt gestaan door zijn trouwe helper Sancho Panza. Als een moderne Don Quichot en Sancho Panza trekken de mannen van Niet Schieten! ten strijde tegen de hedendaagse windmolens van de verveelde tijdsgeest, maar anders dan in de roman van Cervantes slagen ze er niet in om een geestige botsing tussen waan en werkelijkheid neer te zetten. Het geheel blijft steken in flauwe grappen en slapstickachtige grollen. En dat is jammer, want het thema leent zich prima voor een modern jasje in een tijd waarin iedereen elkaar gedachteloos voorbij buitelt en niet meer de tijd lijkt te hebben voor (zelf)reflectie.

Aan die zelfreflectie schort het dan weer niet in deze voorstelling. De heren zijn zich bewust van het feit dat ze niet meer de jongste zijn, en maken daar de nodige grappen over. Maar meer dan een glimlach kunnen die grappen vrijwel niet ontlokken; nergens ontaardt het in een schater. Applaus oogsten de zelfverklaard mannen-op-leeftijd eigenlijk alleen met de enkele liedjes die de voorstelling rijk is. En ook daar ligt er meer in het verschiet dan er uiteindelijk ten tonele komt. Het lijkt wel alsof het duo ergens bang is om de eigen stem wèrkelijk te laten klinken. Daarmee laten de hedendaagse Don Quichot en zijn helper overigens wel een kans liggen, want deze mannen hebben meer in hun mars dan ze laten zien en horen.

Marnix Langeveld

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.