Recensie Oeloek

Oeloek gaat voor verwarring, verbijstering en verrassingen

Oeloek met de voorstelling OpSchmùck
Gezien op: 16-01-2016 Goudse schouwburg, Gouda

‘Papa, wil je een verhaaltje vertellen voor het slapengaan? Dat doet de nieuwe vriend van mama wel altijd.’ Verhaaltjes vertellen, zodat de toeschouwer tijdens de première van “OpSchmùck” absoluut nog niet wil gaan slapen. Dat is waar het viertal van Oeloek ogenschijnlijk geen moeite voor hoeft te doen. Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij leerden elkaar kennen op De Theaterkade in Amsterdam, tijdens de opleiding uitvoerend zelfstandig theatermaker. Ze ontdekten al gauw dat ze hetzelfde gevoel voor humor hadden en wonnen met hun afstudeervoorstelling “Psychose van de Lemming” de Nestvaltournee. Het energieke viertal weet de toeschouwer van de ene in de andere verbazing te brengen, waardoor er een soort van verwarring ontstaat, op een gekscherende manier. Aangevuld met absurde situaties, rake teksten en snelle wendingen maakt de voorstelling “OpSchmùck” tot een avond om voor terug te komen.

Gekeurd worden, een baby te vondeling leggen of gevingerd worden op de kermis terwijl de man van de suikerspinnen uitbundig hartjes en bloemetjes spint achter een kraampje. Een bordje soep proberen te eten terwijl een vlieg irritant in je oor bromt, vuilniszakken in de container gooien terwijl er dubbel zoveel weer uitkomen, of een hond kopen voor je nukkige buurman die dacht dat de hond van jou was ‘en laat me raden, het beest zal wel gaan janken middenin de nacht’. Zomaar even wat onderwerpen die vliegensvlug de revue passeren en waarbij het publiek even niet aan het denken wordt gezet. Genieten van de alledaagse dingen die uitbundig worden uitgebeeld door middel van ‘OpSchmùck’. Te veel franje, te veel versieringen. Is het leven niet al ingewikkeld genoeg en moeten we alles wel aan de man brengen? Levensvragen die de weelderige acteurs van Oeloek verwoorden door middel van grappige sketches en droge humor. Als er vuilniszakken door de lucht vliegen en de hond besluit aan de dunne te raken middenin het tuintje van de boze buurman, is de toon gezet. Oeloek wil doen verbijsteren, ontroeren maar vooral lekker veel kabaal maken. En daar zijn ze erg goed in.

Carlijn van Rij heeft een krachtige stem en is briljant in haar stuk over Sonja, een gefrustreerde medewerker van de alarmcentrale. ‘Hulplijn 112, met Sonjaaaaa’, verzucht ze met een ongeïnteresseerde toon. Een stuk waarin ze stress ervaart op het werk, helemaal dood wordt gegooid met telefoontjes – en ze niet echt capabel is om goed te antwoorden omdat haar kinderen de driewieler door de ruit van de buurman hebben gegooid. Ondertussen wordt er gereorganiseerd op het werk en schreeuwt ze zo hard tegen haar kinderen dat ze het later weer goed moet maken met een tripje naar Disneyland en een PlayStation 4. Een komische wending in het stuk is de ‘totale verwarring’ van ‘Confusing BV’. Een toneelstuk dat werkelijk nergens op slaat omdat het een totale verwarring teweeg moet brengen en dat ook echt doet. ‘Ik grijp heel even in. Ik ben van ‘ophetverkeerdebeen.nl’. Ook het stuk over de keuring en al de rompslomp die daarbij komt kijken is één en al komisch talent. Drie sukkeltjes met drie gele hesjes die eerst tien minuten moeten wisselen van hesje want ‘dit is de mijne, nee nu heb je die van mij aan’. Plaatsvervangende schaamte in combinatie met herkenning en lef. De drie mannen en de vrouw hebben zichzelf zowel op acteergebied als muzikaal op de kaart gezet. Oeloek is veelzijdig, veelbelovend en bovenal erg verrassend. Een energiek viertal die nog lang niet uitverteld zijn. Laat die verhaaltjes voor het slapengaan maar komen, we gaan nog lang niet naar bed.

Anne Kleijne

Deze pagina is onderdeel van de website www.cabaret.nl.
De cabaret-database van Nederland.
Een actueel overzicht van cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.
 
Kijk op cabaretmatch.nl voor meer informatie over theater op maat, cabaret op maat of een muziekoptreden voor een congres, symposium of feest op maat.